„Топлофикация – София“ ЕАД отнася 10 000 лева глоба по

...
„Топлофикация – София“ ЕАД отнася 10 000 лева глоба по
Коментари Харесай

„Топлофикация“ отнася 10 000 лв. глоба, защото Стефан от Смолян не е Стефан от София

„ Топлофикация – София “ ЕАД отнася 10 000 лв. санкция по Закона за отбрана на персоналните данни, тъй като изиска от смолянчанина Стефан Иванов да заплати сметката на софиянец със същото име.
Инженер-химикът си живее напълно умерено като пенсионер в Смолян, когато през ноември месец 2016 година му стопират пенсията. Колкото и да е дребна – 250 лева, въпреки всичко тя си е негова. И Стефан Борисов Иванов взема решение да разбере за какво частен правосъден реализатор му я блокира.
Така открива, че е дебитор на „ Топлофикация – София “, без да има парцел там . След маса инспекции схваща, че грешката е в сдружението, където вписали неговото ЕГН като дебитор, вместо на софиянец, с който трите им имена съответстват.
Първоначалният дълг бил 257 лв. , само че откакто минали всички каузи против Стефан от Смолян, който никой не счел за нужно да осведоми, дължимата сума набъбнала на 1300 лв. без лихвите.
Той бе направил няколко опита да изясни на „ Топлофикация “, че бъркат, само че от там го пренебрегнали. Жалвал се бе и на омбудсмана, само че останал отчаян.
„ След 6-7 месеца получавам писмо, че не се занимават с влезнали в действие каузи . А аз чаках някакъв съвет да ми даде. Пуснах тъжба и до „ Топлофикация “. Имам отговор, само че той не беше към мен, а към ЧСИ. Аз към този момент като персона, нуждаеща се от отношение, не живея, а съм единствено индивидът, който би трябвало да даде парите. Пише, че имало периоди, а не съм се обадил. А по какъв начин да се обадя, като не знам, че ме съдят. Те съдят един човек, а изпращат задължението на различен “, изясни през 2017 година Стефан пред публицисти в Смолян.
Едва откакто казусът стана медийно прочут, той бе взет драговолно и от Мая Манолова. И се разплете институционално.
На процедура през 2011 година Стефан Иванов от 10-ти микрорайон на „ Люлин “ в София продава жилището си на различен човек. За 3-4 месеца в интервал сред 2011 и 2012 година се е натрупал дългът в жилището му.
Проверка в документите на Стефан от Смолян демонстрира, че Стефан от София е подал едно несъгласие. Явно въпреки всичко правосъдното дело се е водило известно време против него, тъй като той е възразил, че не дължи вземането по издадената заповед за осъществяване. Подписал е и декларация, че в случай че напусне града, ще се обажда. Към оня миг партидата е на него. Името и адресът е на един човек.
Някъде към 2013-та година, от топлинното сдружение „ позволили “ техническата неточност, поради която дебитор става Стефан от Смолян. ЕГН-тата са им разнообразни. Софиянецът е 45-ти набор, а смолянчанинът е 48-ми.


През 2013 година смолянчанинът без никаква причина „ се снабдява “ с партида, която подхожда освен на неговото име, само че към този момент и на неговото ЕГН. Дотогава този съдбовно значим детайл липсва.
След като се разплете казусът, Стефан от Смолян подаде тъжба в Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД).
И ето обаче какво настояват по време на производството в КЗЛД против „ Топлофикация “ - че с ЕГН-то на жалбоподателя сдружението се е снабдило от Агенцията по вписванията, чийто указател е обществен.
През цялото време – и пред комисията, а след това и пред Административния съд в София, от сдружението не престават да настояват, ползите им като админ на персонални данни са преимуществени пред тези на физическото лице , за което се отнасят данните, а потреблението на нотариалния акт за ипотека не може да се пояснява като засягане на „ персонален живот “ на жалбоподателя.
КЗЛД е приела, че по повод компанията не е могла да се приложи насилствена административна мярка - предоставяне на период за премахване на нарушаването, защото нарушаването е довършено и неотстранимо. Затова не дава период, а напряко постанова минималната глоба 10 000 лева
В хода на производството в действителност е открито, че партидата, по която не са били изплатени отговорностите, дори е на другото лице, на което е бил продаден въпросният апартамент. Тоест, връзка сред двамата мъже с име Стефан не е трябвало да бъде правена въобще.
„ Обработването на персоналните данни на жалбоподателя не е било належащо за осъществяване на законните ползи на админа на персонални данни заради предимство на ползите на сдружението пред тези на физическото лице /в тази тенденция се е развила отбраната пред органа/, защото сред Стефан Борисов Иванов и „ Топлофикация – София “ не съществуват никакви връзки, в това число и за неплатена топлоенергия “, са безапелационни както от КЗЛД, по този начин и от Административния съд, пред който е обжалвана санкцията.
В решението е посочено също, че в съответния случай нарушаването е с висока степен на тежест, която обосновава налагането на най-тежката мярка. Това е по този начин, тъй като непозволеното култивиране на персоналните данни на жалбоподателя е реализирано в нескончаем интервал от време, данните са употребени пред правосъдни органи и ЧСИ при липса на което й да е от законовите учредения за това.
Решението на Апелативен съд – София, от началото на този месец предстои на обжалване пред Върховния административен съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР