Топлофикационните дружества и битовите потребители на природен газ ще получат

...
Топлофикационните дружества и битовите потребители на природен газ ще получат
Коментари Харесай

Топлофикациите и битовите потребители на природен газ също ще получат компенсации

Топлофикационните сдружения и битовите консуматори на природен газ ще получат обезщетения поради растящите цени на синьото гориво. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, одобрявайки стратегия за компенсиране на тези клиенти. Програмата планува поддръжка с закрепена сума за всеки мегаватчас употребен природен газ.

Индикативният размер на финансирането по програмата е 140 млн. лева, а интервалът на подкрепяне е от 1 декември 2021 година – 31 януари 2022 година Очаква се от програмата да се възползват близо 140 хиляди клиенти на природен газ. Te са част от целия пакет ограничения, утвърден от държавното управление за компенсиране на промишлеността и бита по отношение на високия растеж на цените на електрическата енергия и природния газ, в размер на 1.5 милиарда лв..

Компенсациите ще се пресмятат като 50% от разликата сред цената на публичен снабдител, утвърдена от КЕВР за съответния месец, и прогнозната цена на природния газ за първото тримесечие на 2022 година според ценовото решение на регулатора от 1 юли 2021 година В сумите не е включен Данък добавена стойност. Компенсациите ще се отразяват в издадените от съответния снабдител фактури като понижение на дължимата за заплащане сума. В сметките за месец януари 2022 г ще бъде включен целият размер на компенсацията за месец декември 2021 и месец януари 2022 година

Програмата ще се осъществя след приемане на позитивно решение от Европейската комисия или на мнение, че обезщетенията не съставляват държавна помощ. По прилика с програмата за компенсиране поради високите цени на електрическата енергия, следва Министерството на енергетиката да подписа контракти с доставчиците-крайни доставчици на природен газ, с публичния снабдител или търговците на природен газ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР