Топли пуловери или леки рокли, любимите ни спортни дрехи или

...
Топли пуловери или леки рокли, любимите ни спортни дрехи или
Коментари Харесай

Пазете се от тези 5 токсични материи, които са вредни за здравето

Топли пуловери или леки рокли, обичаните ни спортни облекла или оформящо долни дрехи - толкоз доста неща към нас са направени от синтетични материали. Въпреки че наподобяват добре и са комфортни, те могат да бъдат рискови за общото ни здраве. От неприятна миризма до обриви, гадене и даже по-сериозни положения, химикалите в синтетичните тъкани не са най-хубавият сателит на нашата кожа. Bright Side изброява 5 токсични материи, които могат да бъдат нездравословни:

1. Полиестер
Полиестерът е една от най-популярните и най-използвани синтетични тъкани. Въпреки че в някои случаи се прави от примес от естествени съставни елементи, като да вземем за пример памук, може да има нездравословен резултат върху човешкото здраве. Облечена в полиестер, на кожата ви й е мъчно да диша. Освен това при повишението на телесната температура се отделят химикали от тази тъкан, които се всмукват от тялото. Това може да докара до разнообразни проблеми и дразнения, като обриви, сърбеж, зачервяване, екзема и дерматит. Така че е по-добре да избягвате полиестер в облеклата, а също и в спалното си долни дрехи.

2. Вискоза
Това е влакно, което се създава от целулоза, химически преобразувана от дървесна маса. Производството на този материал освен е рисково, само че и носенето му от индивида може да бъде нездравословно. Вискозата е допустимо да отделя токсични субстанции, които да причинят гадене, главоболие, повръщане, болки в гърдите и мускулите, както и бодърствуване. В допълнение към всичко това, производството й мощно замърсява околната среда.

3. Найлон
Чорапи, долни дрехи, чорапогащници и толкоз доста разнообразни ежедневни облекла са направени от найлон. Той е устойчив и не е доста безценен за произвеждане, заради което е толкоз известен. В същото време обаче не е най-хубавият избор за носене върху голата ви кожа. Дрехите, направени от найлон, не всмукват потта, което може да докара до неприятна миризма и кожни инфекции. Тази тъкан се избелва или боядисва с разнообразни химикали, поради което носенето й може да аргументи разнообразни раздразнения.

4. Акрил
Акрилните тъкани са направени от акрилонитрил, който е канцероген и мутаген. Излагането на това вещество може да докара до разнообразни проблеми със здравето. Сред тях са главоболие, гадене, виене на свят, затруднено дишане, уязвимост в крайниците и доста други. Носейки акрилни тъкани, рискувате да абсорбирате част от акрилонитрила посредством кожата си. Производството на акрил, също по този начин, е голяма причина за замърсяване на околната среда.

5. Спандекс/Ликра/Еластан
Тези типове тъкани са извънредно еластични и с тях се вършат доста тесни облекла, като спортни сутиени, тениски, оформящо долни дрехи, чорапогащи, бикини и други Подобно на други синтетични тъкани, те са направени от нездравословни химически субстанции, като полиуретан, който също се смята за канцероген. Продължителният контакт с тези тъкани може да аргументи кожни раздразнения, като дерматит.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР