Топенето на ледник на Антарктида вероятно ще увеличи морското равнище

...
Топенето на ледник на Антарктида вероятно ще увеличи морското равнище
Коментари Харесай

Топенето на ледник на Антарктида увеличaва морското равнище с 50 см

Топенето на хладилник на Антарктида евентуално ще усили морското ниво с 50 сантиметра , написа " Гардиън ", като цитира проучване.

Финансирано от НАСА изследване е открило неустойчивост с ледника Туейтс , което значи, че евентуално е достигнато до неспособност да се спре повишаване на морското ниво с 50 сантиметра . Други ледници на Южния полюс евентуално ще изпаднат в сходно несигурно състояние.
 Откриха следи от липсващ суперконтинент в Антарктида
Откриха следи от липсващ суперконтинент в Антарктида

Времето на разпадането на суперконтинента Гондвана

Наскоро извършеното проучване, оповестено в журнала Proceedings of the National Academy of Sciences, е разкрило, че темпото на размразяване на леда на пет глетчера на Южния полюс се е удвоило за шест години и е пет пъти по-бързо спрямо 90-те година на предишния век. Загубата на лед се популяризира от крайбрежието към вътрешността на континента.

Вярва се, че ледникът Туейтс, част от западната част на ледената завивка на Антарктида, съставлява максимален риск за бързо повишаване на морското ниво в бъдеще.

Според специалисти, в случай че бъде провокирана неустойчивост, ледената завивка може да се изгуби за 150 г ., даже и в случай че се спре покачването на температурите.
 Айсберг с удивителна форма се откъсна от Антарктида
Айсберг с удивителна форма се откъсна от Антарктида

Почти съвършен правоъгълник...

Модули за симулация посочваха, че загубата на лед ще стартира до 600 година , само че откривателите предизвестяват, че може да се случи по-рано, като това ще зависи от скоростта на световното стопляне и естеството на неустойчивостта.

Покачването на морското ниво е обвързвано с увеличени крайбрежни наводнения и формиране на стихии.

Отделно изследване, оповестено през предходната седмица в същия вестник, е открило, базирайки се на сателитни данни, че Южният полюс е изгубил толкоз доста лед за интервал от четири години , колкото е изгубил Северният полюс за 34 година
 Ледът на Антарктида се топи три пъти по-бързо
Ледът на Антарктида се топи три пъти по-бързо

Мрачни прогнози за климатичното затопляне
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР