Томас Джеферсън е третият президент на САЩ, най-гениалният сред бащите

...
Томас Джеферсън е третият президент на САЩ, най-гениалният сред бащите
Коментари Харесай

Един ден децата ни ще се събудят бездомни на континент, завладян от техните бащи | Томас ДЖЕФЕРСЪН

Томас Джеферсън е третият президент на Съединени американски щати, най-гениалният измежду бащите създатели на американската нация и един от създателите на Декларацията за самостоятелност – общественик, ерудит, политически мъдрец, полиглот, академик, проектант, откривател и крупна фигура от епохата на Просвещението.

За демокрацията, Дървото на Свободата и бъдещите бъднини на Съединени американски щати, с думите на Президента Джеферсън.

 Thomas Jefferson (1743 ~ 1826) by John Trumbull 1788

Из „ Декларация на независимостта ”( United States Declaration of Independence, 1776)

„ Когато в хода на човешката история настъпи нужда, щото един народ да раздра политическите окови, които са го привързали о различен, и от всички земни управляващи да се снабди с оня самостоятелен и еднакъв статут, на който естествените и божиите закони му дават право, благоприличието почитание към мнението на човечеството изисква той да разгласи аргументите, които са го принудили да се самоотдели. Ние считаме, че видни от единствено себе си са истините: всички хора са основани равни, а техният основател ги е дарил с някои неотнемаеми права, всред които правото на живот, на независимост и на блян към благополучие. И с цел да подсигуряват тези права, хората си учредяват ръководство, което извлича справедливата си власт от единодушието на ръководените. Според нас, щом една форма на ръководство се окаже пагубна за посочената цел, народът има правото да я видоизмени или отстрани и да учреди ново ръководство, поставяйки основите му на такива правила и организирайки властта му по подобен метод, каквито му се чинят най-подходящи, с цел да подсигуряват неговата сигурност и благополучие. Наистина, както би продиктувала разсъдливостта, от дълго време открити ръководства не трябва да се видоизменят заради незначителни или преходни причини; и както е посочил досегашният опит, човечеството е по-склонно да страда до тогава, до момента в който злините са към момента търпими, вместо да ги изправя, унищожавайки системата, на която е привикнало. Но когато един дълъг низ от злоупотреби и грабителства, преследващи непроменяемо една и съща цел, приказват, че този народ е заплашен да бъде подложен под властта на един безспорен абсолютизъм, то тогава негово право и негово обвързване е да отхвърли сходно ръководство и да си избере нови пазители на своята бъдеща сигурност.

 Thomas Jefferson by Matthew Harris Jouett

С демокрацията е свършено, когато започнете да отнемате от хората, които желаят да работят, с цел да го давате на тези, които не желаят да работят.

Честността е първата глава от книгата на мъдростта.

Наложително е всяко потомство да изплаща задълженията си. Това е един принцип, който в случай че бъде изпълнен, ще спести половината от войните по света.

Колко болежка са ни коствали злините, които в никакъв случай не са се случили.

Аз имам вяра, че банковите институции са по-опасни за нашите права и свободи, в сравнение с въоръжените армии. Ако американците в миналото разрешат на частните банки да управляват парите в обращение, първо посредством инфлация, след това посредством дефлация, банките и корпорациите към тези банки ще лишават цялата персонална благосъстоятелност на хората. Един ден децата ни ще се разсънят бездомни на континент, превзет от техните татковци.

Откривам, че колкото по-усърдно работя, толкоз повече късмет имам.

Най-ценната от всички способности, е в никакъв случай да не използваш две думи, когато може да използваш една.

Когато си сърдит, брой до 10, преди да заговориш; в случай че си доста сърдит - до 100.

Човек, който не чете нищо, е по-образован от оня, който чете само вестници.

Нищо не е неприятно, в случай че го вършим непринудено.

Никога не безпокой другиго за нещо, което можеш да свършиш самичък.

Никога не отлагай за на следващия ден нещо, което можеш да свършиш през днешния ден.

Никога не харчи парите си, преди да ги имаш.

Никога не купувай нещо, което не искаш, тъй като е евтино; то ще ти излезе скъпо.

Гордостта ни коства повече от глада, жаждата и студа.

Винаги хващай нещата откъм гладкия им край.

Предвиждам щастливо бъдеще за американците единствено, в случай че не разрешат на държавното управление да погуби специалностите, свързани с физическия труд, под предлог, че това е грижа за хората.

На никой свободен човек не би трябвало да му се лишава правото да има оръжие. Най-силният мотив за това, че хората би трябвало да имат право на персонално оръжие, е самозащитата в крайни случаи – хората би трябвало да се пазят против тиранията на властта.

От време на време се постанова Дървото на Свободата да бъде поливано с кръвта на патриоти и тирани.

Харесвам мечтите за бъдещето повече от историите за предишното.

Изображения: Wikimedia Commons; заглавно ~ Official Presidential portrait of Thomas Jefferson by Rembrandt Peale, 1800

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР