Толсистемата е неадекватна и недобре структурирана. До седмица ще излезем

...
Толсистемата е неадекватна и недобре структурирана. До седмица ще излезем
Коментари Харесай

Христо Алексиев: Ще работим за намаляване на толтаксите за българските превозвачи

Толсистемата е несъответстваща и недобре структурирана. До седмица ще излезем с съответно предложение за таксуването на родните и директни превозвачи. Това съобщи вицепремиерът и длъжностен министър на превоза Христо Алексиев след срещата си през днешния ден с представители на транспортния бранш за търсене на решение на проблемите в сектора.

Алексиев заяви, че с представителите на браншовите организации са коментирали по какъв начин да подсигуряват икономическата непоклатимост на автомобилните транспорти на пасажери и товари. Говорили са и за цените на горивата.

Бавното прекосяване през граничните пунктове е различен проблем, който също способства за увеличение разноските на превозвачите, разяснява вицепремиерът, като посочи, че по този въпрос също се търсят работещи решения. Логистиката в района на Балканите е доста скъпа заради дългия престой на камиони и излиза сред 250 и 300 евро дневно. Всичко това се отразява на крайния консуматор, сподели още Алексиев.

Обсъдено е основаването на премерена методика за толтаксите, по образеца на други страни в Европейски Съюз, тъй че браншът да бъде омекотен, без това да визира прекалено много приходите в бюджета от толсистемата.

Една от ограниченията, които браншът утвърди и върху които ще се работи, е толтаксите за българските превозвачи да бъдат понижени за сметка на директните транспорти,обясни служебният министър на превоза: "Смятаме, че с една методика, която се ползва и в Европа, можем да доведем до малко по-високо таксуване за директния трафик през България и по-ограниченото таксуване за родните превозвачи “.

Ако не се помогне на бизнеса, това ще докара до повишение на инфлацията, сподели Йордан Арабаджиев от Съюза на интернационалните превозвачи: "Тук приказваме за отстъпки под формата на изминати километри - такива, каквито са в цяла Европа. Преференциите са за всички, не са единствено за българските превозвачи, само че са за тези, които работят на българския пазар ", уточни Арабаджиев.

Вицепремиерът и транспортен министър съобщи още при започване на срещата, че разговорът с автомобилния отрасъл е възобновен.Той добави, че предприемането на незабавни ограничения за реализиране на резистентност в бранша на автомобилните транспорти е една от значимите стъпки за гарантиране на икономическата непоклатимост на страната.

"Проблемите на автомобилния отрасъл бяха подценявани, което докара до доста завишаване на транспортните разноски и непосредствено се отрази върху цените на стоките и услугите в страната. В момента има голям брой рецесии и сериозен растеж на инфлацията. Голяма част от тази инфлация е вътрешна и се генерира заради налагането на неправилни обществени политики. Като служебно държавно управление ще се фокусираме върху първоизточника на всички тези рецесии и с използването на избрани ограничения растежът на инфлацията може да се приближи до европейския ", уточни Христо Алексиев.

Служебният министър съобщи още, че ще се обърне особено внимание на показана от сектора информация за нерегламентирани практики в структури към Министерството на превоза и известията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР