Толкова харесах на миналата Киномания Преди зимата, че в рамките

...
Толкова харесах на миналата Киномания Преди зимата, че в рамките
Коментари Харесай

Преди зимата - един хубав френски филм

Толкова харесах на предходната " Киномания " " Преди зимата ", че в границите на девет месеца го гледах повторно. Характерно за френското кино е, че хубавите филми се пренебрегват пренебрежително, а се награждават посредствени самомнителен бози. " Преди зимата " (режисьор Филип Клодел) има същата орис – никакви номинации и оценка 6.2 в IMdb.

Пол (Даниел Отьой) е прочут и надарен хирург над 50-те, звезда в клиниката, със златни ръце, безмълвен, затворен, претенциозен, перфекционист. Женен е за аристократично изтънчената и изтънчено красивата, ледено сбитата Люси (Кристин Скот-Томас). Дели кабинет и играе постоянно тенис с най-хубавия си другар, психоаналитика Жерар (Ришар Бери) – жилест, изсъхнал, кокалест и непокътнат язвителен отшелник, влюбен дългогодишно в Люси. Със сина си Виктор (Жером Варанфрен) – процъфтяващ брокер, интелигентен, зализан, богат и ядосан, постоянно спорят по оста ляво-дясно на фамилните вечери. Бащата е типичен демодиран ляв либерал... Изведнъж Пол стартира да получава... букети цветя от загадка обожателка, а в кафене инцидентно се среща с келнерката Лу (Лейла Бахти) – смугла, закръглена, мистериозна, предизвикателно облечена и сластно-привлекателна студентка от Магреба. Тя сякаш стартира да го преследва, може би изпраща цветята. Той я среща под дърво и камък и след първичната гняв и неспокойствие, съчетани с недоверчивост и параноя, стартира да поддържа връзка с нея, до момента в който не я мярка на мръсната уличка на евтините проститутки... Междувременно работата му страда, той се разпада и се лута в крайни настроения – нещо непознато за него. А Люси, която крие дълбока загадка от предишното, се разминава с него безмълвно, афектирано, обвинително и дебнещо.
Когато в полицията го питат за какво се е срещал с Лу, той добродушно и проникновено дава отговор: " Защото ме караше да се вълнувам! ".

Това прави и филмът. Ще изтъквам и Хари Стонър (Джак Лемън) от великия  " Спасете тигъра ": " Искам да се влюбя – в концепция, в куче, в котка. В НЕЩО! " Точно вълнението и любовта ни подтикват да продължаваме да живеем. А задачата? Щастието.

Пол остава жив, тъй като е добър, благ, вежлив, заслужен и честен човек, разсънва скрупули и съвест в изтерзаната и скована душа на Лу, видяла единствено зло през целия си живот. Изпитанието го раздрусва и разсънва от вцепенение, обновява го от вътрешната страна и възражда страстите му. Завиждам му...

Повече от Боян Атанасов можете да откриете в личния му блог, публикации от който публикуваме с неговото единодушие.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР