Токийският окръжен съд оправда трима високопоставени сътрудници на енергокомпанията ТЕРСО,

...
Токийският окръжен съд оправда трима високопоставени сътрудници на енергокомпанията ТЕРСО,
Коментари Харесай

Оправдаха трима шефове на АЕЦ Фукушима-1

Токийският областен съд оправда трима високопоставени сътрудници на енергокомпанията ТЕРСО, по обвиняванията в служебна немарливост, която заплаши живота на хората по време повредата в АЕЦ " Фукушима " през 2011 година, заяви телевизия NHK.

Съдът откри, че обвиненият ръководител на съвета на шефовете TEPCO Цунехиса Кацумата, някогашните вицепрезиденти на компанията Сакае Муто и Итиро Такекуро не са съумели да плануват силата на вълните цунами по време на земетресение и да предотвратят най-силната повреда след Чернобилската АЕЦ.

Прокуратурата, както съобщи организация Киодо, ги упрекна в некадърност да плануват ограничения против цунами, което провокира гибелта на 44 души, включително и пациенти от болничното заведение, евакуирани от зоната на бедствието, а също и 13 ранени поради гърмежа.

През март 2011 година в Североизточна Япония стана земетресение с магнитут 9,0. Заради подземни земетресения към крайбрежията пристигна 14-метрова вълна цунами, която наводни четири от шестте блока на АЕЦ " Фукушима-1 " и изведе от строя системата за изстудяване на реакторите. По време на повредата на първи, трети и четвърти реактор се взриви водород. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР