Токио. Япония не възнамерява да изпраща членове на правителството и

...
Токио. Япония не възнамерява да изпраща членове на правителството и
Коментари Харесай

Sankei: И Япония е на път да обяви дипломатически бойкот на Олимпийските игри в Пекин

Токио. Япония не има намерение да изпраща членове на държавното управление и други държавни чиновници на Олимпиадата в Пекин, като по този метод ще поддържа оповестения от Съединени американски щати дипломатически протест на игрите. Това заяви локалният вестник Sankei , базирайки се на източници.

В същото време, съгласно предварителния проект, в японската делегация в Пекин ще бъдат включени ръководителят на спортния отдел Коджи Мирофуси и ръководителят на японския олимпийски комитет Ясухиро Ямашита. Те не са държавни чиновници, което би разрешило на Япония да поддържа дипломатически протест от страна на Съединени американски щати. Токио ще вземе дефинитивно решение по този въпрос на по-късен стадий, като вземе поради дейностите на сътрудниците от Г-7 и реакцията на китайската страна.

По-рано министър председателят Фумио Кишида съобщи, че Япония ще изхожда от личните си национални ползи във връзка с възможен дипломатически протест на Игрите в Пекин.

На 6 декември Съединени американски щати оповестиха дипломатически протест на Олимпийските игри в Пекин през 2022 година, което значи отвод от изпращане на публични лица за Игрите. По-късно Вашингтон уведоми за това своите съдружници и сътрудници в чужбина, като им остави правото независимо да вземат решения по отношение на присъединяване или безучастие в Китай, свързани с Олимпиадата. Призивите за протест на Зимните игри, които преди този момент бяха отправени от политици от Канада, Норвегия, Съединени американски щати, както и представители на съвсем 200 правозащитни организации от разнообразни страни, са свързани с изказванията за всеобщите репресии, приписвани на КНР в Синдзян-Уйгурския самостоятелен регион. Китай отговори, като назова решението на Съединени американски щати политическа операция, в несъгласие с Олимпийската харта, и даде обещание да предприеме контрамерки.

Австралийският министър председател Скот Морисън разгласи сходно решение за протест по-рано денем.

XXIV Зимни олимпийски игри ще се проведат в Пекин от 4 до 20 февруари 2022 година Пекин бе определен за хазаин на Олимпиадата на сесията на Международния олимпийски комитет в Куала Лумпур на 31 юли 2015 година

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР