Токио. Извънредното положение заради новия коронавирус напълно престана да действа

...
Токио. Извънредното положение заради новия коронавирус напълно престана да действа
Коментари Харесай

ТАСС: В Япония приключи действието на извънредното положение

Токио. Извънредното състояние поради новия ковид изцяло престана да работи в Япония от 00:00 часа на 1 октомври (18:00 часа българско време на 30 септември). Освен това в страната завърши режимът на засилени ограничения против ковид, предава TACC

Извънредното състояние работи от началото на лятото до края на септември в 19 японски префектури. Сред тях са Токио, прилежащите Канагава, Сайтама, Чиба, както и западните Осака и Киото, северната Хокайдо и южната Окинава. По-мек режим на засилени ограничения против COVID-19 е прибавен в осем района на страната, в това число префектурите Кагошима и Кумамото на югозапад и Фукушима на североизток.

И при двата режима управляващите ограничиха работното време на заведенията за хранене до 20:00 часа и продажбата на алкохол там. Също по този начин бяха избрани разнообразни ограничавания за броя на посетителите на обществени събития и условия за прекачване на до 70% от чиновниците на огромни компании на работа от разстояние.

В края на юли и началото на август, когато се организираха олимпийските игри в Токио, Япония записва огромен скок в броя на коронавирусните инфекции. В столицата антирекордът за ежедневното нарастване на броя на инфектираните постоянно се актуализираше, в някои дни той надхвърляше 25 хиляди, само че през идващите няколко седмици обстановката се усъвършенства доста.

Така на 30 септември в цялата страна са открити 1500 нови инфекции, а 42 души са умряли. За времето на пандемията в Япония са регистрирани 1,7 милиона инфекции и 17 600 смъртни случая.

Според държавното управление към днешна дата 75 милиона души са приключили изцяло имунизацията, или 59,3% от популацията на страната, което е към 127 млн. В същото време 88,6 милиона (70% от населението) са били имунизирани най-малко с една доза. Сред жителите над 65 години делът на тези, които са получили две дози ваксина за ковид, е 89,2%, а една - 90,5%. Според изчисленията на японските управляващи, имунизацията против ковид за всички, които желаят да бъдат имунизирани, като цяло би трябвало да завърши до края на ноември тази година.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР