Токът в кварталите Овча купел, Горна баня, Княжево и софийските

...
Токът в кварталите Овча купел, Горна баня, Княжево и софийските
Коментари Харесай

Колко опасно може да бъде спирането на тока

Токът в кварталите " Овча купел ", " Горна баня ", " Княжево " и софийските села Владая и Мърчаево стопира доста постоянно. Освен че основава неудобства, спирането на електрозахранването води и до изгаряне на уреди. Колко рисково обаче може да бъде за хората - описват Владимир Христовски и операторът Венцислав Ценков.

София Перник Мърчаево, Район Витоша Владая, Район Витоша

Непрекъснатото подаване на ток е жизненоважно за Татяна Мишонова, която от 4 години живее в квартал " Горна баня ". Жената се грижи за 26-годишната си щерка, която след злополука остава прикована за леглото и лежи върху антидекубитален дюшек.
Татяна Мишонова, гражданин на кв. " Горна баня ": " Ако не работи антидекубиталния дюшек, тя може да получи рани при няколко часа стоене на подобен дюшек, който не работи сега. "
Заради честите прекъсвания на тока и котлето, с което се отоплява, се поврежда всяка година. Проблемът е целогодишен и най-притеснителното за жителите и от вилната зона е, че той се задълбочава в последните 6 години. "
Любомира Василева, гражданин на в.з. " Горна баня ": " Ток няма съвсем в никакъв случай. За сметка на това за по 4 - 10 часа, само че това се води за техническо спиране съгласно ЧЕЗ. Няма проблеми, респективно ние да измръзнем. "
Заради неналичието на съответни ограничения жителите приготвят групова тъжба, която ще изпратят до разнообразни институции. Под нея за два дни са се подписали повече от 200 души.
Дарина Лучанска, Инициативен комитет в " Горна баня ": " И след тази тъжба, според от резултатите, сме подготвени да предпримем към този момент и протестни дейности против ЧЕЗ. "
В писмен отговор до Българска национална телевизия 2 от електрическото сдружение признават за казуса, само че не одобряват обвиняването, че не влагат в обновяването на мрежата. Според тях главният проблем са жиците, които минават през дървета, и при вятър се люлеят, което може да докара до утежняване на услугата. Уверяват, че поставят старания да понижат спиранията, като правят профилактика на оборудванията. Твърдят още, че те са в положително положение. В писмото си до нас показват, че през 2018-а възнамеряват реновиране на въздушните електропроводи, както и че ще бъдат закупени комутационни апарати с дистанционно управление. Такива към този момент има във Владая и Мърчаево. От сдружението споделят, че през изминаващата година са направени нови просеки, пуснати са нови кабелни връзки, а при започване на идната година ще влезе в употреба и новата връзка от град Перник. Тогава ще стартира реновирането на електропроводите, които зареждат Владая и Мърчаево.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР