Точно в 1 часа след полунощ българско време Лондон каза

...
Точно в 1 часа след полунощ българско време Лондон каза
Коментари Харесай

Брекзит в действие: След 47 години Великобритания напусна Европейския съюз

Точно в 1 часа след среднощ българско време Лондон сподели довиждане на Брюксел. Това се случи три години и половина след референдума от 2016-а, на който британците взеха решение да излязат от Обединена Европа.

Привържениците на брекзит посрещнаха с тържествуване отброяването на секундите и честваха по улиците на Лондон.
Брекзит в обществените мрежи Политици, деятели, известни лица и стотици жители не останаха равнодушни в мрежата за развода на века
Европейският съюз за пръв път губи страна членка. Така европейското семейство понижава с 66 милиона британци.

Точно в среднощ западноевропейско време с осъществяване на „ Бог да пази кралицата! “ ликуващи британци означиха часът на раздялата - момента, в който страната им отвори нова глава отвън Европейския съюз.

Настъпването на тази нощ беше маркирано и с тъжни бдения от доста техни сънародници, които са опечалени от загубата на европейската си еднаквост.
Половината поданици на българското село Паламарца са британци Някои от тях са обезпокоени от брекзит, други – не
Първата минута отвън Евросъюза беше отпразнувана с химна - " Бог да пази кралицата ".

„ За доста хора това е изумителен миг на вяра, който мислеха, че в никакъв случай няма да пристигна. Има и доста други, които усещат паника и загуба. Най-важното е, че това не е краят, а началото. Това е моментът, когато изгрява зората и завесата се подвига за ново деяние в нашата огромна национална драма “, съобщи Борис Джонсън - министър-председател на Англия.
Над 150 хиляди българи остават във Англия след брекзит Разговаряхме със сънародниците ни, с цел да разберем по какъв начин виждат те „ развода “ с Европейски Съюз
„ Ние в действителност сме в салона за тръгване. А крайната дестинация на полета към момента не е известна на никого. Очакваме 11 месеца още веднъж отмалялост, безсилие, договаряния. Песимистичният вид е, че до 5-10 години Обединеното кралство ще се разпадне “, счита Огнян Бойчев – публицист.

Почти всички аспекти на бизнеса и всекидневието ще останат непроменени, до момента в който Лондон и Брюксел изчистят изцяло характерните въпроси - от търговията и съдействието за сигурност до паспортите за домашни любимци.
Европейски Съюз за първи път загуби страна членка В среднощ Англия излезе от Евросъюза
Oт през днешния ден, денят след брекзит, Англия е в временен интервал. Новият краен период 31 декември 2020 година към този момент наподобява прекомерно упорит. Мащабните покупко-продажби, които би трябвало да бъдат контрактувани, нормално лишават години, с цел да бъдат приключени.



Настроението в Северна Ирландия - примирие и горест

" Спечелихме борбата, само че изгубихме войната " – по този начин може да се заключи настроението на Северна Ирландия след настъпването на брекзит. И след развода тук, в Лондондери няма да се появи физическа граница със прилежащата Република Ирландия. Но положителните вести свършват дотук. За мнозина локални изходът е единствено един – референдум, разединение на Северна Ирландия и присъединението й към Република Ирландия. За това и нощес стачкуваха на границата.

Изоставени – по този начин се усещат северноирландците. 56% от тях гласоподаваха срещу фрекзит през 2016-а. Срещу развода са се произнесли и 78% от жителите на граничния регион Фойл.

Мартина Андерсън е някогашен терорист от ИРА, след това евродепутат. До през вчерашния ден, когато трябваше да напусне Брюксел.

Статистиката демонстрира скок в кандидатурите за поданство на Република Ирландия през последните години. Само за 2019-а 76 хиляди северноирландци са кандидатствали за ирландски паспорт, с цел да останат жители на Европейския съюз.

Европейските водачи дефинираха деня като печален и преломен миг за Европа. Излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз през днешния ден е потрес и исторически сигнал за паника съобщи френският президент Еманюел Макрон

“Не става дума единствено за търговията на остров Ирландия. Става дума за хората, чиито демократични права са отнети против волята им. Усещането за това в нашия град е по-силно от където и да било другаде”, споделя Андерсън.

Обещано е: физическа граница сред двете Ирландии няма да има. Несигурността за всичко друго обаче остава.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР