Точно седмица след като ГЕРБ върна неизпълнен първия проучвателен мандат

...
Точно седмица след като ГЕРБ върна неизпълнен първия проучвателен мандат
Коментари Харесай

Президентът връчи втория мандат, но намекна, че той не трябва да бъде изпълняван

Точно седмица откакто ГЕРБ върна несбъднат първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление президентът Румен Радев връчи втория на втората по величина парламентарна група " Продължаваме промяната - Демократична България ".

Заради от събранието на партията на Кирил Петков и Асен Василев обаче президентът съобщи, че не е оправдано от негова страна да връчи втория мандат на " Продължаваме промяната - Демократична България " " поради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и плануваната чистка в службите и държавната администрация, поръчката за вмешателство в изборите и дискредитирането на водачите на европейските институции и името на България ". Радев уточни, че като президент е предназначен да брани Конституцията и е задължен да връчи проучвателния мандат.
" Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, само че в името на запазването на остатъците от нормалност и доверие в политическата система, запазване на вашето достолепие и политическа вероятност, ви приканвам да преосмислите напълно целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който съгласно мен към този момент е дискредитиран ", съобщи Радев.

Какво следва

Коалицията ще има тъкмо седем дни (до 5 юни включително), с цел да показа състав и конструкция на Министерски съвет или да върне мандата несбъднат. През това време групировката евентуално ще се опита да възобнови договарянията за ротационно държавно управление с ГЕРБ, които бяха след разгласяването на от страна на депутата Радостин Василев.

В събота претендентът на ГЕРБ за вицепремиер, а след това - за ротационен министър председател в държавно управление с " Продължаваме промяната - Демократична България " Мария Габриел изрази отчаяние от чутото, което по думите ѝ разкрива " метод на ръководство, който е в прорез с демократичните управнически практики ". Тя разгласи заледяване на договарянията, само че позволи те да бъдат размразени преди да им се постави край. В същото време Денков заяви, че и стартира тезата, че договарянията би трябвало да продължат от точката, на която са спрели.

Подобно позиция споделиха и съдружните сътрудници на " Продължаваме промяната " - водачът на " Да, България " Христо Иванов, а пък в ДСБ са на мнение, че, довел до поддръжката за Денков и постигнатата управническа формула.

През почивните дни от партията на Борисов показаха разнообразни позиции: ръководителят на Народното събрание Росен Желязков да бъде натоварена да одобри втория мандат. Според членът на управлението на партията Деница Сачева с министър председател Мария Габриел, а договарянията по думите ѝ могат да бъдат възобновени откакто ГЕРБ получи гаранции, че " Продължаваме промяната " няма да нарушава демократичните правила. Делян Добрев пък " дясно държавно управление на ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Демократична България " и " ИТН ".
Подробности очаквайте по-късно на.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР