Точно преди годишното заседание на Общото събрание на ООН, което

...
Точно преди годишното заседание на Общото събрание на ООН, което
Коментари Харесай

Гейтс и Рокфелер предупреждават световните лидери за въздействията на пандемията

Точно преди годишното съвещание на Общото заседание на Организация на обединените нации, което стартира във вторник, водачите на фондациите на Гейтс и Рокфелер - които са отделили милиарди долари за битка с ковид - предизвестяват, че без по-големи държавни и филантропични вложения в производството и доставка на ваксини за хора в небогати страни, пандемията може да попречва световния прогрес в образованието, публичното здраве и равенството сред половете с години, написа " Асошиейтед прес ".

Призивите за повече дейности от богатите страни идват, когато президентът на Съединени американски щати Джо Байдън възнамерява да призове " среща на върха за Коронавирус ", която да съвпадне със срещата на Организация на обединените нации.

В годишен разбор на напредъка, реализиран към задачите за развиване, сложени от Организация на обединените нации по отношение на бедността, достъпа до чиста вода, равенството сред половете и други индикатори за богатство, Фондация Гейтс откри, че разпространяването на пандемията доста обръща напредъка, реализиран през последните години.

Една от огромните аргументи е, че заболяването непропорционално удари бедните страни, които нямат достъп до ваксини против Коронавирус. Според отчета повече от 80% от имунизациите против Коронавирус са прилагани на хора в богати страни. Докладът отбелязва, че целият континент Африка има население към 300 пъти повече от това на Калифорния. Но броят имунизирани е почти идентичен през първата половина на годината.

Здравната рецесия хвърли сянка върху доста ограничения за богатство. По време на пандемията имунизациите в детска възраст са спаднали със 7%. Здравните чиновници предходната година предвидиха, че ще бъде още по-лошо, само че спадът към момента съставлява 10 милиона деца, изоставащи от схемите за имунизация. Докато заетостта на мъжете се чака да се върне на равнищата преди пандемията тази година, съгласно отчета 13 милиона дами по-малко ще имат работа, в сравнение с през 2019 година

" Липсата на обективен достъп до ваксини против COVID-19 е покруса за публичното здраве ", разяснява Бил Гейтс в изказване, съпътстващо отчета. " Изправени сме пред действителния риск в бъдеще богатите страни и общности да стартират да лекуват COVID-19 като следващата болест на бедността. Не можем да оставим пандемията зад тила си, до момента в който всеки, без значение къде живее, няма достъп до ваксини. "

Въпреки че Фондация Гейтс е един от най-големите филантропски поддръжници в битката против Коронавирус, влагайки 1,8 милиарда $ в редица световни здравни старания за ограничение на разпространяването на заболяването, тя също по този начин провокира обилни рецензии. През по-голямата част от първата година на пандемията тя твърдо пази правата върху интелектуалната благосъстоятелност на фармацевтичните компании, създали имунизациите, че специалистите споделят, че забавя доставката на ваксини за хора в потребност.

През май фондацията наподобява обърна курса и съобщи, че ще поддържа " стеснен отвод " от правата на интелектуална благосъстоятелност, с цел да помогне за доставката на ваксини в бедните страни. Пишейки на уеб страницата на фондацията, Марк Сузман, основен изпълнителен шеф, разяснява, че " никакви бариери не би трябвало да пречат на равнопоставения достъп до ваксини, в това число интелектуална благосъстоятелност ".

Президентът на Рокфелер, Раджив Шах, прикани за " Коронавирус в която богатите страни биха обвързали интернационалната помощ за развиване и климата с 1% от брутния си вътрешен артикул и изискват от страните със междинни и ниски приходи да отделят повече пари за публичното здраве и намаляване на изменението на климата. Планът му ще употребява средства от незабавни сметки, държани от Международния валутен фонд и ще притегли филантропия, с цел да усили поддръжката си за интернационално развиване.

Във Foreign Affairs, Шах дефинира въздействието на изменението на климата и COVID-19 върху уязвимото население като " краткосрочна " опасност за световната непоклатимост. Неспособността за справяне с несправедливото влияние на тези рецесии може да има дълготраен резултат, съгласно Шах.

" Без обилни интервенции за развиване, възходящата беднотия и премеждия ще бъдат проблем с десетилетия ", написа Шах, който бе шеф на Агенцията за интернационално развиване на Съединени американски щати в администрацията на Обама.

Фондация Рокфелер през октомври 2020 година отдели 1 милиард $ за три години, с цел да отговори на Коронавирус и да предотврати бъдещи огнища.

Фондация Гейтс е най-голямата частна филантропия с активи от близо 50 милиарда $.

Почти 2 милиарда $, които фондацията е отделила за битка с пандемията, са отишли ​​за създаване на проби и ваксини, финансиране на закупуването на медицински консумативи за бедните страни и намаляване на икономическия удар от пандемията.

Докладът, който Гейтс разгласява в понеделник, не включва нови задължения за Коронавирус, само че приканва други фондации и държавни управления да създадат дълготрайни, световни вложения в проучванията на опазването на здравето и логистиката, нужна за приемане на ваксина от фабриката до клиниката и в ръката на пациента.

Щетите, породени от пандемията, са ненапълно смекчени от скоростта, с която откривателите създадоха сполучливи ваксини, разяснява Сузман. Бързото развиване на отбраната против вируса е допустимо заради огромните вложения в продължение на години.

" Това е опция да се реагира на актуалната рецесия, само че като се уверим, че построяваме... набор от национални и районни инфраструктури, които подсигуряват, че в никакъв случай повече няма да се сблъскаме с този тип рецесия ", сподели Сузман пред кореспонденти.

Защитата на правата на интелектуална благосъстоятелност на фармацевтичните компании от Фондация Гейтс през огромна част от първата година на пандемията провокира рецензии от страна на някои водачи в региона на публичното здраве.

Когато имунизациите станаха налични, богатите страни се втурнаха да събират ресурси за личното си население. Една от аргументите страните с ниски приходи да не могат да си набират лични доставки е, че патентите за имунизациите попречват създаването на евтини генерични партиди. В своето известие, подкрепящо отвод от интелектуална благосъстоятелност, Сузман сподели, че детайлностите за подобен отвод би трябвало да бъдат контрактувани в Световната комерсиална организация.

Повече от 100 страни поддържат сходен отвод. Администрацията на Байдън разгласи поддръжката си през май, само че съглашението бе в застой заради съпротивата основно от европейските страни. След съвсем двумесечна пауза, договарянията по въпроса се възобновяват във вторник в Световната комерсиална организация.

Сузман от фондация Гейтс акцентира проблемите в доставката на ваксини на държавно и локално равнище.

" Толкова огромен акцент има върху закупуването на ваксини, което е сериозно значимо, че постоянно не се фокусираме толкоз доста върху нуждата от инфраструктура за снабдяване на ваксини ", сподели той.

Кайл Найт, старши здравен откривател в застъпническата група Human Rights Watch, разяснява, че фокусът върху локалните индустриални и дистрибуторски благоприятни условия е значително погрешен. Той дефинира интернационалния отговор на Коронавирус като несъответстващо благотворителен, като слага комерсиалните ползи пред отговорностите за правата на индивида.

" Когато имате толкоз доста власт, вие също имате морална отговорност да обърнете внимание на динамичността на силата, която предизвиква щета ", сподели той.

Той назова неоткровен фокуса на Фондация Гейтс върху разширението на локалните фабрики за произвеждане на ваксини и разпространяването им в медицински центрове. Здравните министерства по света нямат причина да вършат тези вложения, до момента в който огромните компании имат патентите за имунизациите. " Идеята, че казусът е неналичието на инфраструктура в бедните страни, е смешна. Проблемът в действителност съществува нагоре по веригата ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР