Точно преди две години в българския футбол избухна скандал. Черно

...
Точно преди две години в българския футбол избухна скандал. Черно
Коментари Харесай

Уговорените мачове са омерта и в българския баскетбол

Точно преди две години в българския футбол избухна скандал. " Черно море " изпрати на инспекция с полиграф (популярен и като детектор на лъжата) своите футболисти и шестима от тях се провалиха при въпросите дали са играли в уговорени мачове. Играчите отпред с капитана Георги Илиев бяха извадени от състава и се очакваше съответна реакция от всички виновни фактори във футбола.

Всуе! Въпреки грозното леке върху претенциите на БФС за феърплей в шампионата не последва нищо. " Черно море " без значение от шумотевицата, която самичък сътвори, по-късно резервира цялостно безмълвие и не сезира официално комисията " Етика и феърплей " към БФС. Тя пък си замълча, без значение че за други проблеми се самосезираше по медийни изявления. Реакция не последва и от управлението на футболния съюз, тогава към момента управителен от Борислав Михайлов. И всичко бе заметено под килима, създавайки усещане, че футболните хора съблюдават някаква омерта.

Сега същото става и в баскетбола, още веднъж във Варна. На 21 май президентът на " Черно море Тича " доктор Георги Ганчев съобщи на конференция, че клубното управление е имало подозрения за присъединяване на някои баскетболисти в уговорени мачове. Затова месец по-рано целият тим е трябвало да мине на тест с полиграф, като трима са си признали за черното тото, а четирима играчи и треньорът Галин Стоянов са отказали теста - въпреки преди сезона всички баскетболисти и треньори да подписват " Декларация за безучастие в уговорени мачове " с Националната баскетболна лига (НБЛ), с която се съгласяват да бъдат подлагани на детектор на лъжата.

Но и тук, както във футбола преди две години, не последва нищо значително. Нещо повече - три дни по-късно президентът на федерацията (БФБ) Георги Глушков се усъмни в думите на шефа на " Черно море Тича ", изтъквайки това, че в БФБ не била постъпила информация от компанията Sportradar, която следи за извънредно огромни и надлежно подозрителни залози на спортни събития.

" Нямам информация от компаниите, с които си партнираме, за мачове, които засягат " Черно море Тича ". Уважавам подозренията на президента на тима, само че те би трябвало да имат някаква подплата, тъй като в този случай сътворяваме нещо, което вреди на баскетбола. Аз желая да го изкореним и да създадем всичко нужно, с цел да запазим спорта ни чист ", сподели единственият българин, играл в НБА.

Странно, но Глушков се обляга на Sportradar като единствен достоверен източник за откриване на уговорени мачове, още повече че самата компания не дава гаранции, че вади на показ такива, а просто сезира за извънредно високи
залози за този или оня дуел. В случая можеше най-малко БФБ да изиска документите и заключенията от теста с детектора, както и въпросните самопризнания на баскетболисти, за които обществено приказва президентът на " Черно море Тича ".

Това, видно е от думите на Глушков, няма изгледи да стане.

Един от членовете на УС на БФБ - инж. Петър Георгиев, който е и президент на носителя на Купата на България " Рилски състезател ", призна, че е чувал за уговорени мачове в НБЛ, само че добави: " Много е мъчно за доказване това. Много мъчно е да се потвърди. "

Обаче, когато имаш самопризнания от участници в сходни мачове, какви повече доказателства може да търсиш - подписани контракти за симулативна игра?! Абсурдно е!

И още по-абсурдно звучи първата реакция на Глушков - още в деня, в който пристигна признанието от " Черно море Тича ": " Нашето партньорство със Sportradar изпраща ясно обръщение - българският баскетбол цени феърплея и желае да се развива на база на спортните правила. Ние желаеме хората, които уреждат мачове, да се опасяват от нас. Искаме те да схванат, че сме отдадени на чистия баскетбол, където уменията и качествата на състезателите и треньорите побеждават в почтено противоборство. Работим в тази тенденция от години и ще сме безапелационни при нарушавания. "

Ех, де да можеше да забележим най-малко една безкомпромисна към уговорените мачове федерация. Но на каузи, освен на закани...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР