Точно преди две години група компании Калашников“ официално обяви успешното

...
Точно преди две години група компании Калашников“ официално обяви успешното
Коментари Харесай

Най-страшни са руските ркети Вихър-1

Точно преди две години група компании „ Калашников “ публично разгласи сполучливото довеждане докрай на програмата за летателни тествания на противотанкови управляеми ракети 9М127-1 „ Вихър-1 “. Върху тях работи Националният център за вертолетна техника и Конструкторското бюро на името на " учен А. Г. Шипунов ".

Програмата за изпитване на ПТУР " Вихър " предвиждаше 22 изстрелвания от Ка-52 " Алигатор ", вследствие на което техническите и експлоатационни характерности бяха пробно доказани:

- диапазон от обхвати и височини на приложение, м - надлежно 800... 10000 и 10... 4000;

- скорост на ракетата, м / с - 610;

- знак за навлизане на хомогенна ризница (зад динамична защита) от тандемна кумулативна бойна глава, мм - 750.

Що се отнася до мощността на новата съветска ПТРК, би трябвало да се направи спогодба: някои източници (искам да мисля - с най-хубави намерения) са склонни да преувеличават избрани параметри. Някой показва обсег от " доста повече " 10 километра, някой има навлизане на ризница от 900 милиметра.

Що се отнася до последния индикатор, „ специалистите “ на онлайн изданието Army Recognition стигнаха най-далече, обявявайки способността на " Вихър " „ да пробие до хиляда милиметра хомогенна стоманена ризница, скрита също така зад динамична отбрана “.

Това, несъмнено, е ласкателно, тъй като приказваме за съветското развиване, само че по този въпрос е по-добре да се доверите на производителя.

Въпреки това, не можем да не се съгласим с общата оценка за успеваемостта на „ неразделна част от бойния боеприпас на съветския разузнавателно-щурмов хеликоптер Ка-52 „ Алигатор “, дадена от анализаторите на Army Recognition.

Те считат, че „ ПТРК „ Вихър-1 “ е в положение да инициира преразглеждане на разпоредбите на играта на актуалната война “.

„ Нейната дарба да пробие даже композитна, даже реактивна ризница на главните бойни танкове на Северноатлантическия алианс “, в това число немския Leopard 2, американския M1 Abrams и английския Challenger 2 ", явно направи незаличимо усещане на специалистите.

Армейската авиация е незаместим член на СВО. А ПТУР 9M127-1 " Вихър-1 " става едно от главните ударни оръжия, което не остана неусетно от нашите върли " сътрудници ".

В края на краищата, производителят дефинира функционалната си цел като заличаване освен на маневрени бронирани транспортни средства, оборудвани със системи за динамична отбрана, само че и на цялата гама средноскоростни въздушни цели: щурмови самолети, хеликоптери, БПЛА.

И макар че на този стадий " Вихър " беше включена в бордовото въоръжение единствено на " Алигатор ", в близко бъдеще Ми-28Н Нощен ловджия и някои модели тежки разузнавателно-ударни БЛА ще станат носители на това дейно оръжие.

Няколко думи за това по какъв начин работи. Тандемната бойна глава обезпечава обезвреждане на комплекса за динамична отбрана. Работи с авансово зареждане, като дава опция на „ заместителя “ да се оправи с бронята.

Индикаторите за вероятността за попадение на ракета са впечатляващи, достигайки 80% за движещи се цели и 95% (!) за неподвижни.

Вярно е, че тези числа са правилни единствено на къси и междинни дистанции, защото насочването на задачата в следения сектор от траекторията се прави благодарение на лазерен лъч, чиято дисперсия, неизбежна на дълги дистанции, стартира да въздейства отрицателно на тази характерност. Що се отнася до самонасочването, денем за него „ дава отговор “ телевизьорен взор, а през нощта - инфрачервен.

Малко елементи на дизайна. Ракетата е сложена в транспортно-пусков резервоар от затворен вид, чието лично тегло (заедно с ракетата) е 59 кг. Тялото е цилиндрично, с дължина 2750 мм и диаметър 130 мм. В предната част са инсталирани подострен обтекател и сгъваеми кормила, а в опашната част - крило, чийто обсег на равнините е скромните 380 милиметра.

В основното поделение има въздушно-динамично задвижване на кормилата и авансово зареждане на бойната глава. Следва главният кумулативен заряд на тандемна бойна глава с тегло 12 кг.

Централната част на ракетата е заета от ракетен мотор с твърдо гориво, а оборудването за ориентиране е ситуирано в опашния отсек.

Характеризира се с високо равнище на шумоустойчивост. В този случай операторът не би трябвало да държи лъча върху задачата по време на целия полет на " Вихър ". Важно е той да " уточни " ракетата си в последния сегмент от траекторията, няколко секунди преди провалянето.

В този случай екипажът на танка или бронираната машина няма никакъв късмет да предприеме защитни ограничения даже при положение на разкриване на удара.

Някои специалисти, оценявайки 9M127-1 " Вихър-1 ", съпоставят нашата ПТУР с американската ракета въздух-земя AGM-114 Hellfire. Това обаче не наподобява напълно вярно по няколко аргументи.

Първо, основаването на тези муниции се основава на разнообразни концепции. Американската ракета работи на правилото " изстреляй и не помни ".

Второ, единствено една от модификациите на продукта на индустриалния конгломерат Rockwell International - AGM-114F " Interim Hellfire " (буквално преведено като " промеждутъчен пъклен огън " ) - е оборудвана с тандемна бойна глава от кумулативен вид.

Трето, ракетата от Съединени американски щати има доста по-широк кръг постоянни носители. В допълнение към няколко вида хеликоптери, той включва аероплан Cessna AC-208B Combat Caravan и три вида разследващи и ударни БЛА: MQ-9 Reaper, MQ-1C Gray Eagle и MQ-1 Predator.

Въпреки това, в случай че разгледаме извънредно цифровите индикатори на основни характерности, тогава превъзходството на съветския " Вихър " е явно.

Той е с четири кг по-тежък от бойната глава и има по-висока скорост (610 против 425 м/с), което му разрешава да измине оптимално вероятното разстояние до задачата доста по-бързо (28 секунди против 38). А и обсегът на съветската разработка е за предпочитане - 10 километра против седем за AGM-114F Interim Hellfire.

За информация: точно ракети Hellfire през август 2022 година на балкона на имението му в Кабул унищожиха Айман аз Зауахири, водач на терористичната организация Ал-Кайда *.

За носителите на " Вихър ". В допълнение към посочените мостри на армейската авиация, две модификации на известния руски, а по-късно и съветски щурмов аероплан Су-25Т, профилиран в унищожаването на противников бронирани транспортни средства, и неговата трансформация за всевъзможни метеорологични условия Су-39 (Су-25ТМ) може да работи като това.

Производителят получи информация за сполучливото тестване на ПТУР 9М127-1 „ Вихър-1 “ от страна на разузнавателно-ударния БЛА „ Иноходец “.

Потвърдена е кардиналната опция за потребление на " едно от най-ефективните противотанкови оръжия в света " благодарение на този притежател. Тоест бронираният " зоопарк " на укровермахта ще бъде питомен благодарение на " Пейсърс ", освен това в кратковременен проект.

В умозаключение считаме за наш дълг да ви напомним, че с помощта на конструкторския талант на Аркадий Георгиевич Шипунов, съветските Военновъздушни сили, в допълнение към " Вихър ", получиха известното семейство автоматизирани авиационни оръдия " ГШ " и съветската Противовъздушна отбрана и Сухопътните войски са въоръжени със зенитно-ракетната система " Панцир " и противотанковите управляеми ракетни системи " Конкурс " и " Фагот ".

* " Ал-Кайда " с решение на Върховния съд на Руската федерация от 14 февруари 2003 година е приета за терористична организация, нейната активност в Русия е неразрешена.

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР