Точно когато беше въведено извънредното положение заради коронавируса в България,

...
Точно когато беше въведено извънредното положение заради коронавируса в България,
Коментари Харесай

Ще наложат ли депутатите цензура в интернет?

Точно когато беше въведено изключителното състояние поради ковид в България, Вътрешна македонска революционна организация внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за радиото и малкия екран. Целта му, най-малко съгласно вносителите, е да се бори с подправените вести. Припомняме,че с измененията на Съвета за електронни медии (СЕМ) се вменява пълномощието да контролира и интернет пространството, като следи уеб сайтове и платформи за „ дезинформация в интернет среда “. Регулаторът ще има и задължението да стопира достъпа до уеб сайтове, в случай че реши, че те са разпространявали подправени вести. Информацията няма безусловно да е обвързвана с короновируса, а може да е от всевъзможен темперамент, настояват вносителите. За подправени се афишират вести, под които няма име на създател и на уеб страницата да липсва лице за контакт, което да се се занимава със спазването на новите европейски правила за отбрана на персоналните данни (GDPR).
Проектът на процедура трансформира Съвет за електронни медии освен в контролен орган на радио-телевизионния пазар, само че и в админ на интернет пространството. Предвижда се всяка онлайн медия, която желае да излъчва политическа реклама, да се записва с декларация в Съвет за електронни медии. В случай че изданието няма такава декларация, то също би трябвало да може да бъде спирано.
Българската стопанска камара(БСК) реагира през днешния ден остро против измененията. В писмо до ръководителя на парламентарната комисия за просвета и медии Вежди Рашидов, подписано от ръководителя й Радосвет Радев, БСК изцяло поддържа унищожителната критика по отношение на предложенията на своя член IAB Bulgaria, в който членуват компаниите- притежатели на бТВ, Нова телевизия, " Икономедия " и други компании от медийния пазар. " Предложените ограничения против дезинформацията са извънредно неефективни, приемането му би могло да докара до ограничение на свободата и независимостта на медиите, което е неприемливо за една модерна правова страна. Недопустима е и неналичието на публични съвещания, освен това в миг, в който публичният спор по законопроекта е мощно усложнен, заради оповестеното изключително състояние ", се споделя в писмото до Рашидов.
БСК се афишира против заложените от Вътрешна македонска революционна организация нови пълномощия на Съвет за електронни медии. Приемането му би могло да докара до ограничение на свободата и независимостта на медиите, което е неприемливо за една модерна правова страна.
Ето част от причините в писмото на БСК:
" Недопустима е и, освен това в миг, в който публичният спор по законопроекта е мощно усложнен, заради оповестеното изключително състояние.
Предложените ограничения против дезинформацията са извънредно неефективни.
1. Конкретните бележки по обособени текстове от Законопроекта се отнасят до следното:
1. Предвидените нови за реализирането им.
2. Предложената формулировка на понятието " дезинформация в интернет среда " е в. Широката формулировка на понятието може да докара до.
3. Предвидената процедура по регистрация на снабдители на медийни услуги в интернет, която оставя неизясненост.
4. Предвидената процедура за определяне на интернет страници, " посредством които се реализира дезинформация в интернет среда ", за събаряне на наличие и прекратяване на достъпа до такива уеб сайтове.
5. Неяснотата на текстовете по отношение на случаите на наложително изтриване на регистрацията на снабдител на медийни услуги в интернет и опцията да докара до ".
Припомняме още, че това не е първият опит на Вътрешна македонска революционна организация да наложи регулация на интернет пространството. Подобни текстове бяха препоръчани и в края на 2018 година, когато отново изиска закриване на уеб сайтове поради подправени вести. Тогава, както и в този момент, воеводите не можаха да дадат безапелационно определение кои вести са подправени.  Този път вносителите съгласно тях допустима дефиниция, като са. Според Вътрешна македонска революционна организация това значи " разпространяване посредством обществени мрежи, интернет уеб сайтове, или по различен метод в интернет средата посредством интернет страници, налични от територията на Република България на обява, която съдържа погрешна информация, засягаща физически или юридически лица ".  . Въпреки това ВМРО предлага имуществена глоба от 500 до 2 000 лева за притежателя на домейна, в която е публикувана въпросната " погрешна информация ". Предвижда се в това число и затвор до 3 години за човек, който  " посредством слово, щемпел или други средства за всеобща информация или по различен метод подава или популяризира погрешна информация, погрешно повикване или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника ". 
Вижте още:
Идеите на Вътрешна македонска революционна организация за битка с подправените вести - да има един човек на уебсайт, който да съдят
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР