Точно два месеца след изборите кабинетът е готов. Николай Денков

...
Точно два месеца след изборите кабинетът е готов. Николай Денков
Коментари Харесай

Асен Василев става вицепремиер, Атанас Славов - правосъден министър

Точно два месеца след изборите кабинетът е подготвен. Николай Денков и Мария Габриел отиват при Радев в понеделник в 11 ч., оповестиха бъдещите ротационни министър председатели на взаимен брифинг в Народното събрание.

Изненадваща рокада има в състава - Атанас Славов ще бъде номиниран за правосъден министър. По информация на OFFNews през днешния ден са обсъждани и евентуални смени в състава в държавното управление. Неразбирателство е имало към поста в Министерството на правораздаването, за който се спрягаше зам.-правосъдният министър Емил Дечев. Отпорът е пристигнал от ГЕРБ, които са го определили като " прекомерно самостоятелен ". На брифинга Денков и Габриел отклониха въпросите за рокадата.

Славов е народен представител от " Да, България ". Формацията имаше решение да не излъчва свои представители, защото партията настояваше за експертен, а не политически кабинет.

Освен това Асен Василев освен че остава като финансов министър, само че ще бъде и вицепремиер. След като бе стартирана концепцията за ротациите в кабинета Денков и Габриел обявиха, че ще има единствено един вицепремиер - първо Габриел, а по-късно Денков.

" Новината от през вчерашния ден е, че имаме кабинет. Новината от през днешния ден е, че осигурихме болшинство за конституционна промяна ", сподели Денков.

На собствен ред Мария Габриел изчете програмна декларация на кабинета, като в нея главните поръчки са свързани с антикорупционна политика и опазване на държавната администрация без политически чистки. Тя сподели, че на срещите през днешния ден е обсъжданата бъдеща промяна на регулаторите.

Вчера двете обединения организираха три продължителни лидерски срещи, по време на които бе договарян съставът и структурата на кабинета. Днешният ден още веднъж мина в лидерски срещи, само че този път на тях участваха и Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Делян Пеевскиот Движение за права и свободи. Официалната причина за поканата към придвижването е конституционната промяна. Още след първия кръг диалози пък Карадайъ разгласи, че ДПС " няма да пречи " на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да си създадат кабинет. Това е поврат в позицията му, защото единствено три дни по-рано той съобщи: " Стане ли порочната женитба на ПП-ДБ и ГЕРБ, хората ще нахлуят в Народно събрание като през 1997 година "

Заради с диалозите с Движение за права и свободи формалното показване на бъдещите министри се забави, а с това и опитът още през днешния ден да бъде върната на президента Румен Радев досието с проектокабинета " Денков-Габриел ". Междувременно обаче основният прокурор Иван Гешев изиска имунитета на Бойко Борисов. Предложението към този момент е импортирано в деловодството на Народното събрание.

Окончателен състав на кабинета:

Николай Денков - ротационен министър-председател;
Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи;
Асен Василев – министър на финансите и вицепремиер по еврофондовете;
Калин Стоянов – министър на вътрешните работи;
Тодор Тагарев – министър на отбраната;
Юлиан Попов – министър на околната среда и водите и ръководител на Консултативния съвет за европейската зелена сделка;
Румен Радев - министър на енергетиката;
Андрей Цеков – министър на районното развиване и благоустройството;
Кирил Вътев – министър на земеделието и храните;
Проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката;
Кръстю Кръстев – министър на културата;
Богдан Богданов - министър на стопанската система и индустрията;
Милена Стойчева – министър на нововъведенията и растежа;
Иванка Шалапатова – министър на труда и обществената политика;
Атанас Славов – министър на правосъдието;
Георги Гвоздейков – министър на превоза и съобщенията;
Проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването;
Зарица Динкова – министър на туризма;
Александър Йоловски – министър на електронното управление;
Димитър Илиев – министър на младежта и спорта.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР