Точно ден преди дългоочакваната първа копка от строежа на газовата

...
Точно ден преди дългоочакваната първа копка от строежа на газовата
Коментари Харесай

Жалба помрачава първата копка на газовата връзка с Гърция

Точно ден преди дълго чаканата първа копка от градежа на газовата връзка сред България и Гърция стана ясно, че една от публичните поръчки за реализацията на плана е обжалвана. Българската " Топливо-2 " ЕООД на Васил Щраков не е съгласна с това, че плановата компания " Ай Си Джи Би " е предпочела гръцката " Коринт Пайпуъркс " за снабдител на тръбите за интерконектора. Компанията е внесла своите искания в Комисията за защита на конкуренцията на 21 май, само че не е поискала краткотрайни ограничения, които да стопират реализацията на плана, тъй че първата копка ще се състои, само че церемонията е помрачена.

Претенцията на " Топливо-2 " бе предстояща и за нея стана ясно още, когато бяха отворени техническите предложения на двамата останали на финалната права претенденти за поръчката за 60 млн. евро без Данък добавена стойност. Предложението на българската компания не бе позволено до оценка, защото се реши, че не покрива поставените в процедурата механически условия. Сега обжалването е реалност, само че ще продължат дейностите по плана, който би трябвало да е въведен в употреба до края на 2020 година Избраният строител – също гръцката компания " Джей пи Авакс ", има 18 месеца период, с цел да завърши градежа.

Предложената от " Топливо-2 " цена за доставката на стоманените тръби по този начин и не стана ясна, а офертата на определения съперник е за 58.2 млн. евро без Данък добавена стойност. В поръчката бе поканена да се включи и турската " Ерсияш Челик Бору Санайъ ", само че тя уведоми плановото сдружение, че не може да удължи периода на годност на офертата и по тази причина бе изключена от конкуренцията.

Предстои да се види какво ще е решението на Комисията за защита на конкуренцията.

Първата копка на оборудването с планова дължина от 183 км сред Стара Загора, Хасково и Комотини, първичен потенциал от 3 милиарда куб. м годишно и обща цена от 220 млн. евро, ще се състои в сряда край с. Кирково преди граничния пункт " Маказа ". Премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас ще дадат началото на построяването на интерконектора. Двамата ще проведат и среща на четири очи, в която ще обсъдят съдействието сред България и Гърция, както и енергийната, инфраструктурната и транспортната съгласуваност в района на Балканите, оповестиха от държавната пресслужба.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР