Точно 90 млади музиканти от цял свят мерят сили в

...
Точно 90 млади музиканти от цял свят мерят сили в
Коментари Харесай

90 пианисти от целия свят мерят сили в Първия конкурс за пианисти на младежкия арт-фестивал Солинария“

Точно 90 млади музиканти от целия свят мерят сили в първия конкурс за пианисти, проведен от екипа на младежкия арт-фестивал „ Солинария “. Сред деклариралите присъединяване в онлайн изданието на състезанието са гении от Австралия, Исландия, България, Гърция, Тайван, Китай, Норвегия, Армения, Германия, Франция, Италия, Сингапур и други Сред многото участници от Южна Корея са и най-младият и най-възрастният участник: 6-годишната Юнсео Лий и 27-годишния Янгмин Ким.

Пианистите са разпределени в седем възрастови групи и ще се състезават в две категории. Акцент във втората категория е осъществяването на творба от балкански композитор.
Резултатите от състезанието ще бъдат оповестени на 3 май 2022 година на уеб страницата на фестивала " Солинария ".
Председател на авторитетното интернационално жури е проф. Лилия Бояджиева, а огромната премия е концерт с оркестър в България в границите на идващия концертен сезон.
Артистичният шеф на фестивала пианистката Гергана Несторова споделя: " Щастлива съм от огромния интерес към първото издание на състезанието. Нивото на участниците е извънредно високо, което ще затрудни много журито в техния избор. Радващо е, поради компликациите в последните две години, че млади пианисти от целия свят откриват нова сцена, на която да показват опциите си и с целия екип на „ Солинария “ работим да оправдаем доверието им. “



Oт 9 май стартира и записването в майсторските класове на изтъкнатите ни музиканти и преподаватели - цигуларката Ангелина Абаджиева и пианистката Лилия Бояджиева, които и предходната година преподаваха в проведените от юношески арт фестивал „ Солинария “ майсторски класове.

Тази година те ще стартират на 11 юли с рецитал на Ангелина Абаджиева и Лилия Бояджиева. Концертът им ще се организира в най-новата концертна зала в живописната остаряла част на Созопол „ АРТ СОЛ “.

До 20 юли младите цигулари и пианисти ще имат опция да се образоват в групови и самостоятелни класове и да се включат в заключителния концерт на 20 юли, който също е в границите на младежкия конгрес.
Публиката на фестивала ще има удоволствието да се наслаждения и на концертите на пианиста Емануил Иванов, Underground Cello Quartet и Вили Стоянов Бенд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР