Точката беше вкарана извънредно в дневния ред, като стана ясно

...
Точката беше вкарана извънредно в дневния ред, като стана ясно
Коментари Харесай

Скандал за комисиите: Цончо Ганев нарече ПП-ДБ лека жена, настояха Росен Желязков да го накаже

Точката беше вкарана изключително в дневния ред, като стана ясно от думите на ръководителя на Народно събрание Росен Желязков, че е бил реализиран консенсус на председателския съвет на първото си съвещание комисиите да се управляват от предходните им ръководители от 48-ото Народно събрание. Парламентът одобри решението след близо два часа диспути. Причината за него бе, че към момента няма образувано парламентарно болшинство и надлежно - сделки за разпределението на комисиите сред политическите сили.

Асен Василев предложи да отсрочат избора на управленията на комисиите за идната седмица, а Николай Денков изрази безпокойство, че до момента в който се схванат политическите сили, може да минат няколко месеца и комисиите да не могат да проработят. Той обаче подсети, че съгласно ангажимента с ГЕРБ-ПП, неговата групировка би трябвало да получи председателското място на правната комисия. По време на първата си среща двете политически сили се схванаха за ротационен принцип и по този начин Росен Желязков бе подсилен от ПП-ДБ.

" Направете си болшинство, внесете си планове, кой е споделил, че Стою Стоев би трябвало да стане ръководител на правната комисия? ", включи се Георги Свиленски по адрес на ПП-ДБ.

" Кога ще реши Народно събрание да дефинира управленията и състава на комисиите, както и кой ще управлява правната, не е в пълномощията на нито една ПГ, и на нито една колекция от групи ", акцентира Йордан Цонев от Движение за права и свободи с намек за сделката сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. " Решете го в залата, ние нямаме нищо срещу ", настоя той да се следват институционалните правила. 

Цончо Ганев от " Възраждане " пък упрекна ПП-ДБ в протест на това комисиите да стартират да работят. Според него саботажът на депутатите от ПП-ДБ бил, с цел да бъде признат единствено законът за домашното принуждение, " с цел да може НПО-та им да взимат пари от Америка ".

" Хайде да не отлагаме, а още в този момент да разгадаем казуса и да си свършим работата. Вие сте патерица на ГЕРБ, няма обаче да ви дадат правната комисия " " За следващ път сте подведени и употребявани. С леките дами такова е отношението към тях - използваш и изхвърляш ", обърна се към ПП-ДБ Цончо Ганев.

Снимка: БТА

Той успокои още ПП-ДБ да не се тормозят, тъй като " като бъдеща патерица на ГЕРБ ", щели да получат всички комисии, които са им значими. " И до такава степен ще стигнете с цел да можете да управлявате дружно ", добави той. И загатна още веднъж за абсурда с Манол Пейков отпреди дни, когато изрече нецензурни думи по адрес на Костадин Костадинов. " Не е обикновено да стане един некъпан човек и да приказва за полови органи тук ", вметна още Ганев, при което Росен Желязков му направи забележка, че прекрачва граници и всява излишно напрежение.

То обаче беше към този момент предизвикано и от ПП-ДБ настояха Ганев да бъде осъден. " Този метод, по който се вършиме на заплеснат, не ви прави чест. Това, че някой е попаднал инцидентно да се наиграе и му е доста радостно, упорствам да наложите наказване на този човек ", реагира яростно Атанас Атанасов, визирайки Цончо Ганев. Желязков отнесе забележка и от Мирослав Иванов, и от Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ.

Бившият ръководител на Народното събрание му направи забележка, че не е санкционирал депутата от " Възраждане " неотложно, откакто не е приказвал съответно по точката от дневния ред. А Белобрадова означи, че Желязков бил доста прочувствен и се засягал, като заключи, че парламентарната група на " Възраждане " била в Народното събрание единствено с цел да забавлява групата на ГЕРБ.

" На вас ще отговоря, тъй като се смятам за извънредно малко обидчив ", сподели на депутатката от ПП-ДБ парламентарният началник. " На ръководителя не може да му се вменява по сугестивен метод какво да предприеме. Недопустимо е някой да го приканва " накажете ", съобщи Росен Желязков. Той добави, че към този момент е оповестил, че ще преразгледа изявлението на депутата от " Възраждане " и ще вземе решение.

Последва реакция от Любен Дилов-син, който се обърна към Росен Желязков с зов: " Всеки път, когато видите, че се развличам, доста апелирам да ме наказвате скоро ". " Това също е част от сугестията ", заключи Росен Желязков.

След разправията от Българска социалистическа партия оповестиха, че напущат залата, тъй като не желаят да вземат участие " в този водевил ".

" С този спор в последния час забиваме последните пирони в ковчега на парламентаризма. на дъното на утвърждението на гласоподавателите и още веднъж вкарва Народното събрание в обстановка, в която той самият се прави непотребен. ние настояваме да се основат работните органи и да проработят комисии. има единодушие на председателския съвет по какъв начин да продължи тази работа. бсп напуща съвещанието и ще се върне, когато приключите този водевил ", съобщи Кристиан Вигенин.

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР