То е в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото

...
То е в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото
Коментари Харесай

ЗСВ предвижда сериозно наследствено обезщетение за загиналата от бедствието в Царево съдия Москова

То е в размер на толкоз брутни месечни хонорари, колкото е броят на прослужените години в съдебната власт

Съдебната система дължи съществено обезщетение на наследниците на арбитър Мария Москова. Това сподели информация на „ Флагман “.

Ръководителката на Районен съд-Царево почина дружно с щерка си - ветеринарния доктор Даниела Йорданова, вследствие на водното злополучие по Южното Черноморие при започване на септември.

Според член 225, алинея 1 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ) при освобождение от служба арбитър, прокурор или следовател с повече от 10 години стаж на такава служба има право на парично обезщетение в размер на толкоз брутни месечни хонорари, колкото прослужени години има в органите на правосъдната власт, само че не повече от 20. Обезщетение се дължи и при гибел на магистрат, което е регламентирано в алинея 5.

След питане на „ Флагман “ до Висшия правосъден съвет - дали на наследниците на Мария Москова следва да се изплати такова, от там дадоха отговор: На съображение член 225, алинея 5 на Закон за съдебната власт при гибел на арбитър, прокурор или следовател на наследниците му се изплаща обезщетение по член 225, алинея 1 на Закон за съдебната власт. Независимо от аргументите за гибелта, съгласно законовата наредба, при повече от 10 години стаж на магистратска служба паричното обезщетение е в размер на толкоз брутни месечни хонорари, колкото прослужени години има в органите на правосъдната власт, само че не повече от 20.

Мария Москова бе арбитър в Районен съд-Малко Търново от 2007 до 2014 година В интервала 2010 - 2014 година тя бе началник на съда.

От 2014 година до гибелта си госпожа Москова бе ръководител на Районен съд-Царево.

По-назад във времето - сред 2005 и 2007 година, тя е била арбитър по вписванията в РС-Малко Търново.

Редът и методът на пресмятане на компенсациите са избрани с решение на Висшия правосъден съвет , както повелява Закон за съдебната власт. Според него средствата следва да се изплатят най-късно до края на този месец или на месеца, в който се показват всички изискуеми документи.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР