Тлеещият конфликт между Аржентина и Обединеното кралство за Фолклендските (Малвинските)

...
Тлеещият конфликт между Аржентина и Обединеното кралство за Фолклендските (Малвинските)
Коментари Харесай

Проблеми, откъдето не очакваш: Лондон скоро ще забрави за Украйна

Тлеещият спор сред Аржентина и Обединеното кралство за Фолклендските (Малвинските) острови наподобява ще пламне още веднъж, както се случи през 1982 година Буенос Айрес анулира съглашение за съдействие, подписано с Лондон през 2016 година към този архипелаг в Южния Атлантик и още веднъж оспорва суверенитета над него. Това е директна последица от разрушаването на еднополюсната международна система, инициирано от Русия.

Чии острови?

Неочакван поврат се случи към дългогодишния и видимо смълчан спор сред Аржентина и Англия за Фолкландските (Малвински) острови, които се намират в Южния Атлантически океан.

Аржентинският външен министър Сантяго Кафиеро сподели на английския си сътрудник Джеймс Клевърли, че Аржентина приключва по този начин наречения пакт Форадори-Дънкан, който двете страни подписаха през март 2016 година Кафиеро връчи на Клевърли публична записка, обявяваща този ход на Аржентина по време на неотдавнашната среща на върха на външните министри на G20 в Делхи.

Важно е да се разбере политическият подтекст, в който беше подписан пактът Форадори-Дънкан, кръстен на подписалите го: аржентинският заместител външен министър Карлос Форадори и английският заместител външен министър Алън Дънкан. Пактът беше ориентиран към „ възстановяване на двустранните връзки “ и „ унищожаване на пречките, възпрепятстващи развиването на Малвинските острови “.

Споразумението беше реализирано при някогашния английски министър председател Тереза Мей и някогашния президент на Аржентина Маурисио Макри. Именно този факт изяснява за какво сходно съглашение стана допустимо по принцип.

Президентът Макри беше безусловно проамерикански и прозападен политик. И единствено при него можеше да се роди подобен документ, който да удостовери суверенитета на Англия над Фолклендските острови и да опонира на общото въодушевление на аржентинското общество.

Защо внезапно в този момент?

Формалната причина за денонсирането на съглашението от аржентинската страна беше убеждението на сегашната аржентинска администрация, ръководена от социалисти, че някогашният заместител външен министър на Аржентина Карлос Форадори не е работил в полза на страната си и не извършва отговорностите си вярно.

През април предходната година актуалният външен министър на Аржентина Сантяго Кафиеро подреди следствие на несъответствуващото държание на Форадори в договарянията с британците. Повод за следствието е книга на английския сътрудник на Форадори от договарянията за Фолклендските острови, Алън Дънкан, в която той твърди, че аржентинският му сътрудник от договарянията през 2016 година „ е бил толкоз пийнал “, че на идващия ден „ не можел да си спомни детайлностите “. от съглашението, подписано на тази среща.

Кафиеро инструктира да се откри дали е налице " допустимо несъблюдение на отговорности от длъжностно лице ". Междувременно това, несъмнено, е формален мотив. И в случай че това единствено по себе си беше задоволително съображение за денонсирането на съглашението, това щеше да се случи още през април 2022 година

След въоръжения спор с британците през 1982 година за Фолкландските острови, който Аржентина загуби на пух и прахуляк и беше принудена да отстъпи, нито народът на Аржентина, нито аржентинските политици като цяло са изоставили концепцията, че единствено Аржентина има право на тези острови, които в южноамериканската република се назовават единствено Малвински.

Въпросът е освен, че този спор е към този момент на 200 години към днешна дата, само че и че Аржентина в действителност можеше да излезе победител през 1982 година От старите бомби, лежали в аржентински хранилища повече от 30 години, които бяха тъкмо пуснати от аржентински водачи по английски кораби по време на тази къса война, повече от 80% от бомбите не експлодираха.

Ако всички муниции, които удариха английските кораби, бяха свършили работа, флотата на Нейно Величество можеше да загуби повече от една трета от своите кораби и английската експедиция на 12 000 благи от родните им крайбрежия можеше да се разпадне. Аржентинците към момента топлят душата с концепцията, че във военно отношение са способни на доста.

Но за какво аржентинците не възобновиха по-рано опита си да си върнат островите? Въпросът беше за няколко неща. Първо, в политическата воля на аржентинските управляващи, които от този момент постоянно са потопени в решаването на непрекъснати остри финансови и стопански проблеми, създавани от Международния валутен фонд.

Второ, след провалянето във Фолклендската война аржентинската войска, която държеше властта в страната от 1976 година, отстъпи място на граждански президент през 1983 година И всички последващи цивилни президенти са били заети с „ възобновяване на демокрацията “. Не им беше до Фолкландските острови.

Трето, такива въпроси постоянно почиват на общата геополитическа обстановка, която може или не може да способства за реализацията на тези цели. Има доста фактори, като да вземем за пример съществуването на подобаващи съдружници в Аржентина, политическото и икономическо намаляване на врага и така нататък Последната точка съгласно мен е най-важната през днешния ден.

Акушерка на новия свят

С началото на съветската СВО в Украйна светът навлезе в нов стадий от своето развиване. Изтокът и Западът, отхвърляйки всички условности, влязоха в открита въоръжена борба. Принудена да пази самото си битие, Русия се трансформира в акушерка на зараждащия нов многополюсен свят, в който хегемонът и неговите съдружници губят власт над света.

Именно този фактор, а не пияният заместник-министър на външните работи Форадори, е спусъкът, който отмести замразения спор към Фолклендските острови. Аржентина видя през днешния ден опция да реши въпроса в своя изгода.

В публична записка, предадена на британците оня ден, се показва, че Аржентина „ се стреми да си сътрудничи по съответни въпроси, като да вземем за пример полети от Аржентина до Малвинските острови, научни действия в Антарктика, запазване на рибните запаси “, само че Обединеното кралство не отговори на тези старания на Буенос Айрес.

Напротив, аржентинското държавно управление счита, че Обединеното кралство е работило „ едностранно “ и е отказало да възобнови договарянията за суверенитета на островите.

" Споразумението Форадори-Дънкан затвори всевъзможни полемики за суверенитета ", сподели Камила Бонети, представител на секретариата на Малвинските острови, Антарктида и Южния Атлантик към аржентинското външно министерство.

В същото време Аржентина прави паралели с други противоречиви територии, смятайки, че претенциите й са основателни. Буенос Айрес показва, че през ноември 2022 година Англия и Мавриций са почнали договаряния за суверенитета над архипелага Чагос, който е окупиран от английски и американски сили от 1960 година

Аржентина чака с неспокойствие сходен ход за Малвинските острови. Аржентина изиска от Обединеното кралство среща в централата на Организация на обединените нации за възобновяване на договарянията за суверенитета над архипелага. Очаква се също аржентинският външен министър да повдигне въпроса пред Специалния комитет на Организация на обединените нации по деколонизация през юни и пред Общото заседание през септември тази година.

Всеки има потребност от вода

Има главен фактор, който ще усили напрежението към Фолклендските острови. Фолклендските острови са стратегическа точка, от която се управляват цивилен и военни кораби в Южния Атлантик, в региона на южния завършек на Африка и Южна Америка. И най-важното, това е точка, която обезпечава надзор над западното крайбрежие на Антарктида - най-големият източник на толкоз значим запас през днешния ден като чистата прясна вода.

Политическите специалисти от дълго време настояват, че неутралният статут на Антарктида, закрепен в редица интернационалните съглашения, в сегашните геополитически условия, когато цялата система на интернационалните връзки и контракти се разпада по виновност на Запада, става все по-активно като небивалица.

Може да се твърди, че военните спорове за надзор над Антарктида и нейното главно благосъстояние като цяло са предопределени и неизбежни, като се има поради, че ресурсът от чиста прясна вода на други континенти е извънредно стеснен.

В този подтекст Аржентина очевидно желае да си обезпечи ролята на един от главните " откриватели " на Антарктида. Страната разполага с 13 (!) проучвателен бази на шестия континент. А в края на февруари президентът на Аржентина Алберто Фернандес посети аржентинската антарктическа база Марамбио, където дойде, с цел да означи 119-ата годишнина от непрекъснатото наличие на Аржентина в региона на Антарктика след откриването на аржентинската метеорологична обсерватория на остров Лаури на 22 февруари, 1904 година

Аржентинският демарш на Фолклендските острови и визитата на президента Фернандес в Антарктика са брънки от една и съща верига. Действията на Аржентина са разбираеми. Както ще бъде разбираемо и острото опълчване на Англия, с която Съединени американски щати и другите им съдружници ще работят по едно и също време.

Какво да очаквамe?

Междувременно британците действаха по нормалния си метод.

" Фолклендските острови са английски. Жителите на островите имат право да вземат решение бъдещето си - те са избрали да останат английска отвъдморска територия ", сподели английският външен министър Джеймс Клевърли в профила си в Twitter в отговор на нотата на аржентинците.

Но по този начин или другояче Лондон още веднъж има тежко главоболие поради обстановката към Фолклендските острови. Подобно на Маргарет Тачър през 1982 година, актуалният английски министър-председател Риши Сунак би трябвало да обмисли събирането на боен пестник за възможна борба в Южния Атлантик.

Не може да разчита, че аржентинските бомби и ракети отново ще са ръждясали. Британският аероплан F-35, който шефът на режима в Киев Зеленски измоли от Сунак, несъмнено няма да лети до Украйна. Както обаче и друго английско военно съоръжение и муниции също евентуално ще останат вкъщи, тъй че в подобаващия миг да бъдат натоварени на кораби, които се насочат към Фолклендските острови.

Ново световно огнище на напрежение се ражда в Южния Атлантик. Рано е да се приказва за война сред Аржентина и Англия. Но напрежението към далечния архипелаг в южната част на Атлантическия океан сигурно прави, в случай че към този момент не е направило, огромни корекции във военното присъединяване на Англия в спора в Украйна.

Има всички учредения да се счита, че Русия ще се разгласи в поддръжка на настояванията на Аржентина. Поне през 1982 година Москва беше дипломатически на страната на Аржентина въз основа на нейната антиколониална политика. Русия няма причина да не поддържа аржентинския президент Фернандес.

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР