Тираспол. Мироопазващата мисия на Днестър навърши 25 г. Молдова иска

...
Тираспол. Мироопазващата мисия на Днестър навърши 25 г. Молдова иска
Коментари Харесай

Deutsche Welle: Нужни ли са руските миротворци в Приднестровието?

Тираспол. Мироопазващата задача на Днестър навърши 25 година Молдова желае смяна на нейния формат, Приднестровието отхвърля. Deutsche Welle показва двете гледни точки.

Парламентът на Република Молдова изиска от Руската федерация да изведе своите войски от територията на Приднестровския район. Това се споделя в декларация, призната предишния петък, 21 юли, на пленарно съвещание на законодателния орган в Кишинев. На същата дата се навършиха 25 година от подписването на съглашението " За правилата на разрешаване на въоръжения спор в Приднестровския район на Република Молдова ".
След парафирането на контракта в Москва от тогавашните президенти на Русия и Молдова - Борис Елцин и Мирчи Снегур, в наличието на водача на непризнатата Приднестровска молдовска република Игор Смирнов, в района бяха изпратени съветски мироопазващи сили. Оттогава насетне разногласието за това дали районът се нуждае от миротворческа задача и не е ли по-добре тя да бъде сменена от военни наблюдаващи на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), не е утихнал.

Малко история

Тираспол отбелязва Деня на въвеждането на миротворческите сили на 29 юли. Тази дата е обвързвана с появяването в района преди четвърт век на съветските " сини каски ". Няколко дни по-късно към задачата им се причислиха молдовски и приднестровски военнослужещи, а също и група военни наблюдаващи от Украйна. Обединената контролна комисия (ОКК) взема решение всички въпроси, свързани с интервенцията и зоната за сигурност.
На картата на Молдова тя се простира на 200 км от север на юг и на 15-20 км от запад на изток. В зоната за сигурност попада и град Бендери, който се намира под двойна пълномощия - на Молдова и на Приднестровската молдовска република, която няма статут на интернационално приета страна. В града, който е четвърти по величина в Молдова, се намира и седалището на ОКК. Към днешна дата взаимните мироопазващи сили наброяват към 1,5 хиляди души.
На 2 май 2017 година Конституционният съд на Молдова призна за нелегално пребиваването на съветските миротворци на територията на страната.

" По-изгодно е за Русия "

За изтеглянето на съветските миротворци упорстват управляващите в Кишинев. Съвсем неотдавна водачът на Демократическата партия и координатор на проеевропейската парламентарна коалиция Влад Похотнюк съобщи: " Ние считаме за належащо преобразуването на съветската мироопазваща задача в нашата страна в гражданска, под интернационален мандат ".
Директорът на Центъра за стратегически проучвания Politicon Анатолий Церану изрази убеденост, че замяната на съветските бойци с цивилен наблюдаващи от ОССЕ е преференциално за Москва, която няма да бъде упреквана, че управлява района. Но Русия прави тъкмо това и ето за какво не желае да изтегли своите военни. " Миротворческара интервенция поддържа илюзията, че тук може да избухне въоръжен спор, само че това няма да се случи, в случай че Русия не се намеси ", изясни специалистът.
Специалистът в региона на сигурността Семен Никулин твърди: " За 25 година тук не е имало нито един сериозен случай, миротворческата задача е изчерпана ". Ситуацията в района е постоянна, належащо е да се приключи военната интервенция и да се премине към гражданска или полицейска, споделя мнението си Никулин. " Не става въпрос за изтласкването на Русия, тя може да изпрати тук свои цивилен наблюдаващи ".

" Миротворците би трябвало да останат "

В Приднестровието обаче са уверени, че не трябва да се отхвърлят от мироопазващата задача. Сред тях е и Василий Вакарчук, показал на делегацията на Тираспол в ОКК. От негова позиция " тези, които упорстват за смяна на настоящия формат на мироопазващата интервенция, упорстват и за обновяване на въоръженото опълчване ".
Кишиневският политически анализатор и шеф на Института по проблемите на сигурността Валерий Осталеп напомня, че за подмяна на формата се изисква единодушие на двете страни. Но такова в близко време надали ще бъде реализирано. " Защото Кишинев подхваща голям брой неверни стъпки и не регистрира мнението на жителите в Приднестровието ". Едва тогава, когато приднестровците стартират да се доверяват на Кишинев, може да се приказва за смяна на формата, уверен в Осталеп.

Закриване на въздушното пространство

На 19 юли Министерството на външните работи и европейската интеграция изпрати в съветското дипломатическо посланичество в Кишинев писмо, в което се изяснява, че " способените органи на Република Молдова са принудени да откажат напредване през въздушното пространство на страната и кацане на летищата в Кишинев и Тираспол на самолети на Въоръжените сили на Русия ".
На борда на една сходна машина трябваше да бъде и съветска делегация отпред с вицепремиера Дмитрий Рогозин, който трябваше да взе участие в събитие, отдадено на 25-та годишнина от миротворческата интервенция на Днестър.
В писмото се отбелязваше още, че в Кишинев показват страдание по отношение на отсъствието на общ, разискван с всички заинтригувани страни проект за честване на годишнината от началото на задачата. Същевременно в молдовското външнополитическо ведомство показаха убеденост, че е " нецелесъобразно " провеждането на сходно мероприятие в едностранен ред.

Превод и редакция: Тереза Герова

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР