Тиранозаврите джуджета, считани досега за отделен род динозаври, всъщност са

...
Тиранозаврите джуджета, считани досега за отделен род динозаври, всъщност са
Коментари Харесай

Тиранозаврите джуджета всъщност са били тийнейджъри, а не отделен род

Тиранозаврите джуджета, считани до момента за обособен жанр динозаври, в действителност са били младежи, заяви Юнайтед прес интеренешънъл, базирайки се на американско изследване.

Изследването, оповестено в сп. " Science Advance " ( " Сайънс адванс " ), демонстрира, че считаните за обособен жанр динозаври, наименуван Nanotyrannus, са били представители в тийнейджърска възраст на страховития тип Тиранозавър рекс, предава Българска телеграфна агенция.

" Кралските " тиранозаври са известни с внушителните си размери. Десетилетия наред за ловците на фосили и музеите приоритет са най-едрите мостри. Поради тази причина, както и заради обстоятелството, че дребните фосили са по-крехки и мъчно откриваеми, учените знаят относително малко за растежа и съзряването на представителите на един от най-известните и страховити типове динозаври.

За задачите на актуалното проучване експерти от университета на Оклахома са анализирали костни вкаменелости от двойка дребни динозаври, наречени Джейн и Пийти. Анализът е оказал помощ на учените да дефинират възрастта и самоличността на античните създания, чиито остатъци са открити преди десетилетия.

Изследователите са открили, че растежните пръстени в костите им са на шпации - модел, който не се следи при възрастни екземпляри. Учените са разкрили и характерни линии, свидетелстващи за приключен костен напредък. На базата на тези открития палеонтолозите са стигнали до извода, че двата динозавъра са млади екземпляри от типа Тиранозавър рекс, а не дребни представители на обособен жанр. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР