Тина Бояджиева е родена в София и е фотограф. На

...
Тина Бояджиева е родена в София и е фотограф. На
Коментари Харесай

Тина Бояджиева, фотограф: "Панелките" е завръщане към местата, където израснах, през призмата на модата и естетиката

Тина Бояджиева е родена в София и е фотограф. На 18 години отпътува да учи във Флорида, а по-късно се открива в Ню Йорк. След 15-годишна сполучлива кариера в банковите среди на Америка, тя си дава сметка, че „ не живее своята американска фантазия “. Като смел супергерой, тя се впуска в приключението, наречено Фотография. Снимките й ни демонстрират, че има хубост на всички места към нас. Последният й план е наименуван " Панелките ". Ето какво споделя тя за него:

" Израснах през последното десетилетие на комунизма в Източна Европа. Животът ми трябваше да бъде съдбоносен, тъй като политическата система по това време не приемаше независимост на изложение, творчество, а пътувания в чужбина просто не бяха разрешени. Или по-точно, бяха разрешени единствено за малко на брой, привилегировани. Повечето хора живееха, учеха и работеха това което им беше отредено по отношение на партийния ред, партийната логичност и морал. Нямаше Коледа, банани се ядяха един път годишно, Кока-кола се намираше единствено с връзки и всички деца имаха едни и същи играчки, облекла и Балканчета. (...)

Снимка: Тина Бояджиева

" Панелките " е завръщане към местата в София, където израснах, през призмата на модата и естетиката. Проектът има за цел да покаже контраста сред това, което може да се смята за грозно, безнадеждно и примитивно и финеса на зряла и световна жена, построила се в радикално друга среда, само че посредством навръх тези свои корени. Основното обръщение е, че човешкият дух не може да бъде стеснен без значение в какъв брой безнадеждна или сива среда е затворен. Човек в никакъв случай не се отхвърля от устрема си за реализация, персонално развиване, и любознание за творчество.

Стилът е въодушевен от модата на 70-те, 80-те и 90-те години, по моделите от " Бурда ". Снимките на Камбаните употребяват стила на Людмила Живкова, не поради носталгия по соцминалото, а поради ролята й на самостоятелна жена, която поддържаше изкуството, непознатите култури и детското творчество в среда, която отхвърляше всичко това. Животът ми и професионалното ми развиване са доказателство за това, че невъзможни неща няма. Всички са длъжни да преследват фантазиите си и да не не помнят детето в себе си ".

Модел: Виктория Димитрова, Ivet Fashion
Грим: Марина Младенова
Стилист: Станимира Стефанова
Асистент: Марин Гайдарски

Цялата история към плана на фотографката Тина Бояджиева и повече фотоси от него вижте в Ladyzone.bg
Как фантазиите разцъфтяват измежду сивотата на панелките - персонална история (СНИМКИ) Няма по-личен декор за мен за тези фотоси, тъй като открих остарелия си блок и градинката, както и учебното заведение, където не бях стъпвала от 30 години, споделя фотографът Тина Бояджиева
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР