Тимъти Рей Браун, известен още като Берлинския пациент“, претърпява трансплантация

...
Тимъти Рей Браун, известен още като Берлинския пациент“, претърпява трансплантация
Коментари Харесай

Първият пациент, излекуван от СПИН, почина на 54 г. от друго заболяване

Тимъти Рей Браун, прочут още като „ Берлинския пациент “, претърпява трансплантация на костен мозък през 2007 година Донорът е имал рядко генетично изменение, което придава имунитет на ХИВ , оповестява БГНЕС, базирайки се на Би Би Си. След трансплантацията на костен мозък Браун към този момент няма потребност да приема антивирусни медикаменти. Вирусът повече не е открит в тялото му.
Тимъти Браун е роден в Съединени американски щати. През 1995 година живее в Берлин, където му е сложена диагноза СПИН. През 2007 година той е диагностициран с ново заболяване - " Остра миелоидна ", което е тип рак на кръвта . Лекарите вземат решение изцяло да унищожат костния му мозък, откъдето се популяризират раковите кафези и да трансплантират доносрски костен мозък. Донорът е имал рядка разновидност в част от ДНК, наречено CCR5 ген. Обичайно той разрешава на ХИВ вируса да заразява други кафези, само че при тази разновидност предотвратява разпространяването му.  Операцията е осъществена през 2007 година в университетската болница " Шарите ", известна през последните седмици с лекуване на Алексей Навални. В обявата за резултатите от интервенцията лекарите не загатват името на Браун, тъй че през първите няколко години той е прочут като „ Берлинския пациент “. След трансплантацията на костен мозък равнището на ХИВ при Браун спада толкоз доста, че става невероятно да се открие. Приема се, че е оздравял. През 2010 година Браун обществено разгласи, че е „ Берлинския пациент “. Левкемията също не се е появила в продължение на няколко години. До през днешния ден, когато рецидивира и метастазите се популяризират в мозъка и гръбначния дирек. Тимъти Рей Браун умира в приют в Палм Спрингс, Калифорния на 54 години.
 Коронавирусът във Англия лимитира разпространяването на СПИН Коронавирусът във Англия лимитира разпространяването на СПИН
Коронавирусната рецесия във Англия лимитира разпространяването на СПИН, написа английският вестник The Guardian, представен от " Фокус...
Медицинската процедура, през която мина той, носи нараснал риск и се употребява най-вече за пациенти с рак.  Не е използван за множеството ХИВ-позитивни пациенти и е безценен. Има към 38 000 000 души, живеещи с ХИВ по целия свят. Много от тях - в бедна Африка на юг от Сахара. Но казусът на Браун дава на откривателите, пациентите и лекарите вяра, че с времето ще бъде открит лек за СПИН. Известен е единствено един случай, когато процедурата е била сполучливо повторена. По-рано тази година Адам Кастийехо, прочут като " Лондонския пациент " претърпя съвсем идентична интервенция и към този момент е в положение да спре приема на медикаменти за ХИВ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР