Тиквени фенери, деца и възрастни, облечени със страховити костюми и

...
Тиквени фенери, деца и възрастни, облечени със страховити костюми и
Коментари Харесай

Номер или лакомство – изненадващата история на една от най-популярните традиции, свързани с Хелоуин

Тиквени фенери, деца и възрастни, облечени със страховити костюми и вкусни сладкиши, готови особено за Хелоуин – през последните години всичко това се трансформира в нещо всекидневно за нощта на 31 октомври. Тези обичаи произлизат от Съединени американски щати, само че се радват на растяща известност в редица други страни, в това число и у нас. Особено обичана за всички малчугани е практиката да обикалят по улиците и да задават въпроса „ номер или лакомство “. В интерес на истината, никой не знае къде и по кое време тази фраза била употребена за пръв път. Според множеството историци, въпросният бит затвърдил мястото си в актуалната американска просвета, откакто бил включен в оповестен през 1951 година комикс от поредицата „ Фъстъчетата “. На идната година пък се състояла премиерата на анимационния филм „ Номер или лакомство “, в който „ взели участие “ едни от най-известните герои на „ Дисни “ – Доналд Дък и племенниците му Хюи, Дюи и Луи.

Witch costumes probably originated from the ancient Celtic festival of Samhain
— The Economist (@TheEconomist)
Древният генезис на Хелоуин

Всеизвестен факт е, че в основата на Хелоуин стои античният келтски празник Самхайн, който се отбелязвал в нощта на 31 октомври. Келтите, които преди към 2000 години населявали обширни територии, част от които обхващали актуалните Ирландия, Англия и Северна Франция, вярвали, че тогава мъртвите се завръщали в нашия свят. За да изразят почитта си към умрелите, хората палели огромни огньове и правели жертвоприношения. Освен това, някои келти се обличали със особено готови за Самхайн костюми, направени от скотски кожи, с цел да прогонят злите сили (това припомня за известните по нашите географски ширини кукерски игри).

В огромна степен, въпросната традиция се запазила през вековете. Хората в разнообразни елементи на Европа почнали да се обличат като призраци, демони или други ужасяващи създания. Те правели всевъзможни „ номера “, в подмяна на които получавали питиета и храна. Приготвяли се и значителни трапези с огромен брой ястия, които трябвало да останат недокоснати цяла нощ, с цел да може духовете да утолят своя апетит.

English Heritage sites to give out ‘soul cakes’ to Halloween visitors
— The Guardian (@guardian)
Средновековни обичаи

До IX в. множеството келтски традиции били изместени от християнството. Част от тях въпреки всичко се запазили, въпреки и изменени. Пример в това отношение е решението на Римокатолическата черква да разгласи 2 ноември за Ден на всички души (т. нар. All Souls’ day), в който се уважава паметта на мъртвите. Отбелязването му било придружено от паленето на огромни огньове и носенето на разнообразни костюми, основани особено за празника, което припомня извънредно доста на келтските обичаи.

В някои региони на Стария континент бил публикуван обичаят небогати хора да посещават домовете на богати фамилии. Домакините приготвяли сладкиши, с които гощавали своите посетители, които на собствен ред обещавали да се молят за душите на умрелите близки на стопаните на къщата. Въпросната процедура по-късно се трансформирала в нещо друго – деца и младежи обикаляли от врата на врата, искайки храна, пари или, в някои случаи, бира. В Шотландия и Ирландия участниците в празненствата се маскирали и получавали дарове. Вместо да дават обещание, че ще се молят за покойниците, те рецитирали поеми, пеели песни, разказвали анекдоти или изпълнявали някакви „ номера “, а премиите, които получавали, най-често били плодове, ядки или дребни монети.

From tar barrel rolling to political protests, take a look at archive footage of Britain's Guy Fawkes bonfire night celebrations throughout the years
— Reuters (@Reuters)
Нощта на Гай Фокс

Начинът, по който през днешния ден се отбелязва Хелоуин, до известна степен е обвързван и с Нощта на Гай Фокс. Историята на този празник стартира със събитията, случили се на 5 ноември 1605 година, когато бил осуетен така наречен Барутен скрит план – провален опит за убийството на английския крал Джеймс I от група британски католици. Планът бил да се взриви Камарата на лордовете, като Гай Фокс бил претрупан със задачата да пази експлозивите, сложени от заговорниците. Той, обаче, бил задържан и екзекутиран. В резултат на тези събития, всяка година на 5 ноември в Лондон почнали да се събирали хора, които палели огромни огньове в чест на крал Джеймс I.

В празненствата от време на време се включвали и деца. Те си слагали маски и желали дребни монети от минувачите, а също така носели и чучела, които по-късно били изгаряни. Някои от тях символизирали Гай Фокс, а други – „ костите “ на папата, за който мнозина считали, че стои зад несполучливото нападение на краля. Празникът имал мощни религиозни оттенъци и се трансформирал във значима част от антикатолическото придвижване в Обединеното кралство. Напрежението ескалирало в няколко града, измежду които Луис и Гилфорд, което довело до експлоадирането на всеобщи безредици.

For the second year in a row, U.S. shoppers are seeing double-digit inflation in the candy aisle.
— NBC News (@NBCNews)
Бонбони за 3 милиарда $

Европейците, емигрирали в Северна Америка през XIX в. (особено тези, напуснали Ирландия по време на Големия апетит, обхванал страната в средата на века), съдействали извънредно доста за популяризирането на Хелоуин. В началото на XX в., представители на ирландските и шотландските общности в Съединени американски щати възродили традициите да се носят маски и костюми по случай празника. Правенето на „ номера “ пък станало обичано занятие на редица младежи през 20-те години на предишния век. Голямата меланхолия, обаче, трансформирала това в сериозен проблем, защото привидно почтените пакости от време на време прераствали в актове на вандализъм, кражби и вълнения.

Постепенно, обичаят да се раздават лакомства почнал да се радва на все по-голяма известност, само че това се трансформирало по време на Втората международна война, когато били наложени прецизни ограничавания за потреблението на захар. След приключването на спора, традицията се възродила с цялостна мощ. Голямата ѝ известност се оказала отлична опция за фирмите, произвеждащи бонбони и други захарни произведения. Те почнали да популяризират продуктите си, поставяйки специфичен акцент върху Хелоуин. Статистиката сочи, че в наши дни празникът е извънредно рентабилен бизнес. Всяка година, жителите на Съединени американски щати харчат по над 3 милиарда $ за лакомства в дните към 31 октомври.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР