Тих протест пред сградата на Регионална инспекция по околната среда

...
Тих протест пред сградата на Регионална инспекция по околната среда
Коментари Харесай

Тих протест пред РИОСВ-Пловдив, не стана и дума за оставката на Йотков

Тих митинг пред постройката на Регионална ревизия по околната среда и водите организираха от Сдружението на „ Пчелари и фермери – Червен – Горнослав - Долнослав “. Те желаеха от шефа на инспекцията Ивайло Йотков да разгласи загубата на правния интерес на вложителя „ Запрянови-03 “, който желае да гради кариерата край въпросните обитаеми места.
Прочетете още
Както медията ни още през вчерашния ден писа, протестиращите настояха за оставката на шефа на екоинспекцията с претекста, че „ обслужва инвеститорския, а не гражданския интерес “. Това искане обаче през днешния ден остана единствено на хартия, а за него издаваха само плакатите на дребния брой протестиращи пред постройката на Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Макар в началото ръководителят на сдружението и основател на митинга Александър Илиев категорично уточни, че няма да води диалози с представители на дирекцията – в последна сметка подобен се организира. Ивайло Йотков организира диалог с част от протестиращите, по време на който не е станало и дума за искане на оставка.

Били разисквани желанията на жителите, както и е била разяснена същината на желаната процедура за оповестяване на загуба на правно деяние.

„ Протестиращите желаеха бързо изговаряне и завършване на инспекцията върху кариера край Горнослав. Те бяха осведомени с метода, по който е осъществена тя. Дотук е направена физическа инспекция в територията на находището и следва документална. Остават още два документална – от Министерство на енергетиката и Община Асеновград. Едва тогава в най-кратък период ще се произнесе със мнение “, съобщи шефът на екоинспекцията.



Ивайло Йотков акцентира, че бавното протичане на процедурата не е „ мотаене “ или „ извъртане “, както го дефинираха от сдружението, а в противен случай – това е поръчител за подробно осъществяване на ревизия.

„ Директорът баламоса горе хората, че има доста техни процедури, които зависели от Община Асеновград и Министерство на енергетиката. Убеди, че им трябвало повече време, а какъв брой – не знаем, евентуално години “, съобщи обаче Александър Илиев.

Протестиращите получиха поддръжката на ръководителя на МИК в Куртово Конаре Стоян Кънев. В обитаемото място от години се борят против кариерата в района. Според тях Регионалната ревизия напълно служи на бизнеса, като преправя документи, с цел да бъде активността на концесионера по отношение на условията. „ Явно кариерите се оказват най-сладкото парче от баницата “, добави Кънев.



На митинга обаче не участваха представители на МИК Шишманци, както бе авансово оповестено от сдружението на „ Пчеларите и фермерите “. Напротив – жителите потърсиха медията ни, с цел да изразят безапелационното си разграничение от митинга пред Регионална инспекция за опазване на околната среда.

В края на срещата с Ивайло Йотков протестиращите са решили да дадат малко време пролонгация на РИОСВ-Пловдив да завърши процедурата.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР