Тигър-Лили, изключително рядката двуглава западна змия плъх, се възстановява добре

...
Тигър-Лили, изключително рядката двуглава западна змия плъх, се възстановява добре
Коментари Харесай

Оперираха двуглава змия, след като кихнала със следи от кръв

Тигър-Лили, извънредно рядката двуглава западна змия плъх, се възвръща добре след претърпяната по-рано този месец сериозна интервенция, която, изненадващо, няма нищо общо с многото глави на змията.

Въпреки че западната плъхова змия (Pantherophis obsoletus), известна още като черна плъхова змия, е постоянно срещан неотровен тип в огромна част от централната част на Северна Америка, тази двойка е необичаен случай на полицефалия - 1 на 100 000.

Полицефалията е форма на сдвоени близнаци, при която едно тяло има две самостоятелни глави.

В случая с тази змия всяка от главите е наречена Тигър и Лили. Кръстена е от семейството, което е намерило неповторимия субект през 2017 година

Tiger-Lily The Two-Headed Snake Recovering Well From Critical Surgery
— IFLScience (@IFLScience)
След като отпразнуваха шестия си рожден ден през октомври предходната година, дългите 1,5 м близнаци трябваше да продължат обиколката си из обектите на Департамента за запазване на околната среда на щата Мисури (MDC) на 18 март, само че откакто кихнаха със следи от кръв по време на хранене, обиколката беше прекратена седмица преди плануваното им тръгване.

" Това незабавно провокира паника у нашите чиновници и ние бързо я записахме на обзор при екипа за здраве на животните в зоопарка в Сейнт Луис " , споделя в изказване натуралистът от MDC Лорън Бейкър.

След като изследва положението на Тигър-Лили, ветеринарният екип на зоопарка в Сейнт Луис откри, че яйчниците на близнаците са в стаза преди овулацията.

Д-р Майкъл Уоршоу, щатен ветеринарен доктор в зоологическата градина в Сейнт Луис, изясни:

" При естествени условия яйчникът ще развие фоликули, след което ще ги овулира като яйца, които вероятно ще бъдат снесени. В случая с Тигър-Лили тя стартира репродуктивния цикъл, само че фоликулите не овулираха, а продължиха да порастват и да остават статични в яйчника. С течение на времето това е довело до инфектиране и риск от зараза ".

The rare and unique two-headed snake, known as Tiger-Lily, underwent surgery, removing the animal's ovaries, to prevent potential complications from an emerging health condition....
— Nature World News (@NatureWorldNews)
Процедурата по премахване на яйчниците на близнаците беше сполучливо осъществена на 11 март в Центъра за проучване на застрашените типове и ветеринарната болница в Сейнт Луис и сега те се възвръщат добре. 

" Зоологическата градина в Сейнт Луис и MDC имат дълга история на взаимно партньорство в грижата за локалните диви животни в Мисури и сме щастливи, че изиграхме роля в грижата за това извънредно животно ", съобщи доктор Крис Ханли, шеф на отдел " Здравеопазване на животните " в зоологическата градина в Сейнт Луис.

Домът на змиите в Центъра за отбрана на природата " Шепърд на хълмовете " е затворен за строителни действия, само че откакто завърши интервалът на възобновяване на близнаците, което може да отнеме към месец, те ще продължат обиколката си в целия щат, до момента в който се върнат в новите си първокласни жилища.

Въпреки че е рядко срещано заболяване, сега в плен живеят няколко змии с полицефалия, само че процентът на оцеляване на тези животни в дивата природа е невисок. Змиите с полицефалия са изключително уязвими от хищници, защото мъчно съумяват да избягат и се крият в дребни дупки.  

Освен това физическият акт на хранене е злепоставен, когато и двете глави се борят да изядат една и съща част от плячката. Въпреки че огромна част от питателните качества на полисефалозните животни се дефинират от неповторимата им анатомия, като някои двуглави змии могат да ядат храна по едно и също време, в тази ситуация на Тигър-Лили те имат единствено един хранопровод.

" Трябва да държим главите настрана, когато се хранят ", споделя мениджърът на интерпретативния център на MDC Алисън Блейх в изказване.

" Тъй като споделят едно и също гърло, не би било добре и двете да изядат по една мишка едновременно или да се опитат да обхванат една и съща мишка. ", изяснява той.

За да се нахранят тези близнаци, върху главата на единия се слага дребна чашка, с цел да не може той да вземе храната на другия, след което чашките се разменят, тъй че и двамата близнаци да имат опция да ядат. И двете ястия минават през един и същи хранопровод и попадат в един и същи корем.

Във видеото научете повече за: ОТРОВНИ И ОПАСНИ: Десетки запалянковци ловиха гърмящи змии за развлечение

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР