Тигър-Лили – изключително рядката двуглава змия от вида Pantherophis obsoletus

...
Тигър-Лили – изключително рядката двуглава змия от вида Pantherophis obsoletus
Коментари Харесай

Двуглавата змия Тигър-Лили се възстановява добре след критична операция

Тигър-Лили – извънредно рядката двуглава змия от типа Pantherophis obsoletus – се възвръща добре след претърпяната по-рано този месец сериозна интервенция, която, изненадващо, няма нищо общо с главите ѝ.

Въпреки че неотровният тип е постоянно срещан в огромна част на централна Северна Америка, този съответен образец е необичаен случай на полицефалия – 1 на 100 000. Полицефалията е форма на сдвоени близнаци, при която едно тяло има две самостоятелни глави. Семейството, което я намира през 2017 година, кръщава всяка от главите надлежно Тигър и Лили.

След като отпразнуваха шестия си рожден ден през октомври предходната година, дългите 1,5 м близнаци трябваше да продължат обиколката си из обектите на Департамента за запазване на околната среда на щата Мисури (САЩ) на 18 март. Но откакто кихнаха по време на хранене и в кихавицата им бяха видяни следи от кръв, обиколката беше прекратена седмица преди плануваното ѝ начало.

„ Това незабавно би паника у нашите чиновници и ние бързо осигурихме среща с ветеринарния екип в зоопарка в Сейнт Луис “, споделя в изказването си естественикът от Департамента Лорън Бейкър.

След като изследва положението на Тигър-Лили, екипът откри, че яйчниците на близнаците са в стаза преди овулацията.

Д-р Майкъл Уоршоу, щатен ветеринарен доктор в зоологическата градина в Сейнт Луис, изясни: „ При естествени условия яйчникът ще развие фоликули, след което ще ги овулира като яйца, които вероятно ще бъдат снесени. В случая с Тигър-Лили тя стартира репродуктивния цикъл, само че фоликулите не овулират, а не престават да порастват и да остават статични в яйчника. С течение на времето това е довело до инфектиране и риск от зараза “.

Домът на змиите в Центъра за отбрана на природата „ Шепърд он да Хилс “ е затворен за строителни действия, само че откакто завърши интервалът на възобновяване на близнаците, което може да отнеме към месец, те въпреки всичко ще създадат обиколката си.

Въпреки че това е рядко срещано заболяване, сега в плен живеят няколко змии с полицефалия; процентът на оцеляване на тези животни в дивата природа е невисок, тъй като мъчно съумяват да избягат и да се скрият от хищниците.

Освен това физическият акт на хранене също е проблематичен, когато и двете глави се пробват да изядат една и съща част от плячката. Въпреки че огромна част от питателните качества на полисефалозните животни се дефинират от неповторимата им анатомия, като някои двуглави змии могат да ядат храна по едно и също време, в тази ситуация на Тигър-Лили те имат единствено един хранопровод.

„ Трябва да държим главите настрана, когато се хранят “, споделя мениджърът на интерпретативния център на Департамента Алисън Блейх в изказване. „ Тъй като споделят едно и също гърло, не би било добре и двете да изядат по една мишка едновременно или да се опитат да обхванат една и съща мишка. “

За да се нахранят, върху едната глава се слага дребна чашка, с цел да не може тя да вземе храната на другата глава, след което чашките се разменят, тъй че и двете глави да имат опция да хапват. И двете ястия минават през еднакъв хранопровод и попадат в еднакъв корем.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР