Тези момичета са сред най-утвърдените имена в света на визуалните

...
Тези момичета са сред най-утвърдените имена в света на визуалните
Коментари Харесай

Момичетата на Плакат Комбинат

Тези девойки са измежду най-утвърдените имена в света на образните и графичните изкуства в България. До една вземат участие в плана на Плакат Комбинат “Обичам този филм ”, чиято цел е да покаже концепцията за същински афиш, опция на комерсиалните “плакати ”, заливащи ни по улиците и представляващи просто фотография с надпис без концепция. Тези плакати са изкуство, което всеки би могъл да има за себе си. Запознайте се с авторките му: Надежда Комитска, Мариета Ценова, Милена Вълнарова и Светлана Мирчева.

Успоредно се организира галерия на истинските кино плакати на българските филми. Каква е разликата сред оригиналите и интерпретациите на „ Обичам този филм “?

Мариета Ценова: Свободата да избереш филм, който харесваш и удоволствието да споделиш любовта си към него с другите, на образен език.

Надежда Комитска: Плакатите, които създадохме за тази галерия, преглеждат тематиките на филмите от дистанцията на времето. Стилистиката и изразните средства са разнообразни и прибавят нов взор към истинските кино плакати.

Милена Вълнарова: Оригиналите съдържат повече обстоятелства за кино лентата. Които през днешния ден човек може да научи не безусловно от отпечатан афиш.

Светлана Мирчева: Може би при интерпретациите художниците имат малко повече независимост да споделят концепцията си за кино лентата, без да им се постанова да мислят за съответна кино аудитория.

Достатъчен ли е този съвременен графичен прочит на класическите български филми, с цел да се сътвори интерес у по-младите фенове да гледат тези филми?

Надежда Комитска: Плакатите приказват на актуален образен език и съгласно мен по-младите хора биха показали любознание да гледат филмите.

Мариета Ценова: Това е един от методите, а даже да е задоволителен, не ни освобождава от отговорността да познаваме и помним достиженията си.Милена Вълнарова: Условието е по-скоро феновете да имат интерес към каквото и да било, изключително към непознати неща. Ако приказваме за тези фенове, отговорът е да.

Светлана Мирчева: Един добър кино афиш, графичен или не, в действителност може да накара публиката да влезе в киносалона, само че по какъв начин ще излезе тази аудитория оттова и какво ще показа, към този момент не зависи от плаката, а от самия филм. Хубавите филми основават интерес към себе си, а хубавите плакати единствено им оказват помощ съгласно мен. Може би графичните кино плакати да доведат нови хора в салоните, за какво не? Струва ми се, че разсънват любознание, като един начален подтик.

Кои са обичаните ви български филми?

Надежда Комитска: “Топло ”, “Всичко е обич ”, “Вчера ”, “Оркестър без име ” и доста, доста други.

Мариета Ценова: Филмите на братя Мормареви.

Милена Вълнарова: “Вчера ”.

Светлана Мирчева: За “Обичам този филм ” направих афиш на “Източни пиеси ” на Камен Калев.

Какъв български филм чакате да бъде сниман?

Светлана Мирчева: Смел, мощен, свободен и хубав.

Надежда Комитска: Детски филм, по-добър от “Куче в чекмедже ”.

Мариета Ценова: Комедия, с добър сюжет – като “Топло ” или “Случаят Пенлеве ”, да вземем за пример.

Милена Вълнарова: Не знам дали е уместно да бъда толкоз съответна, само че очаквам “Лили рибката ” по сюжет на Ясен Григоров.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР