Тези дни цари празнична обстановка в Мелник, причината – ремонтира

...
Тези дни цари празнична обстановка в Мелник, причината – ремонтира
Коментари Харесай

Наско Петев – Боец с вятърни мелници

Тези дни царува празнична конюнктура в Мелник, повода – ремонтира се улица, слага се паваж, а това не се е случвало от 40 години насам. Хората безусловно са изпаднали в еуфория, че нещо се трансформира при тях, откакто години наред са били забравени и от Бога, и от страна. Ремонтът е реалност с помощта на новата администрация на община Сандански, която за първи път обръща взор и към този неповторим град. Но индивидът, който тича непрекъснато и дръжка непрестанно общинската администрация, е кметът на Мелник Наско Петев .

Той е на 57 години, определен е за кмет преди две години. Не е член на ръководещата партия, а на Земеделски национален съюз. Но това за хората няма значение, те избират индивида, който познават, а не партията, споделят мелничани. Петев приема това като огромна чест, тъй като е родом от петричкото село Марикостиново, не е мелничанин кореняк, а мелнишки шурей.

От 40 години към този момент живее и работи в Мелник и от дълго време всички са го приели като собствен. Преди да седне в кметския стол, Наско Петев е бил кметски наместник на село Рожен, там изкарва един мандат, а след това още един като наместник и на село Кърланово, отново Санданска община. Но признава,че макар насъбрания опит, когато е определен за властник на Мелник, се стреснал от почитание и поклонение пред историята и смисъла на този неповторим резерват. Отлично знае какви са проблемите на града, само че и знае поговорката по този край – пари нема, действай!

А да си властник на най-малкия град в България е нещо като да си войник против вятърни мелници. Защото Мелник няма бюджет, няма и доходи от нищо, без значение, че потокът от туристи не секва. Градът е монумент на културата, само че това се оказва, че носи единствено главоболие на локалните, а не изгоди.

След години на забвение от страна и община, през днешния ден Мелник е тъжна панорама. Средновековната столица на Пирин и Родопите, владението на Деспот Слав, градът на стоте църкви и неповторими къщи е виждал поддръжка и ремонт единствено по Татово време. След това всичко е оставено на времето.

Градът до преди две години с изключение на, че няма бюджет – дори и кмет не е имал, само че тогава с помощта на измененията в изборния кодекс, мелничани получили правото сами да си избират градоначалник.

За Наско Петев споделят, че е работохолик. След като няма пари, а се води кмет, той избира тактиката да бъде основен досадник на общинската администрация. Казва, че в никакъв случай няма да се умори да повтаря и припомня на съветници и кмет на Сандански, че има проблеми за решение. Признава, че преди време от остарялата администрация началството му се подиграло и му споделило: “Не ти ли писна да просиш? ”. А Петев отвърнал – не крънкам, само че в случай че би трябвало и това съм подготвен да понеса, тъй като диря средства не за себе си, а за Мелник. Иначе, дойдат ли големци на посетители – все в Мелник ги водят – министри, делегации, посланици, с цел да видят история и хубост.

Петев признава, че в лицето на новия кмет на Сандански Кирил Котев е намерил съидейник, човек който желае нещо да се усъвършенства. Затова и се случило чудото – след 40 години да се постави паваж на една от основните улици на града, която до скоро тънеше в тиня. И отново проблеми, неизвестен “благодетел ” подал сигнал в Министерството на културата, че се вади феодален калдъръм, с цел да се сложи паваж. От там стремително реагирали, пристигнала комисия да ревизира има ли нарушаване. Е, установили, че няма, само че хората се ядосват, че за доноси са бързи, а за вложения и да видят паметниците на културата на какъв хал са, никакви ги няма.

А от 250 къщи в Мелник, 30% са държавна благосъстоятелност. Най-голяма болежка им е постройката на Конака или остарялото учебно заведение. Това е една от най-красивите къщи в града-музей, само че тя се разпада, покрита е с було начело да не гледат туристите неприятната панорама. И по този начин стои към този момент над 20 години. Няма реституция, няма един гвоздей забит.

Кметът Петев обаче е оптимист и има вяра, че скоро Министерството на културата ще обърне очи за този монумент. Ако не стане, то окончателно ще бъде изгубен, тъй като ще се срути от единствено себе си.

Хората от години желаят аптека. “Може да сме 200 поданици, само че нали сме хора, пък и като дойдат туристите, градът набъбва над 1000, като изискат медикаменти ги пращаме в Сандански, неуместно е това в XXI век, оплакват се мелничани.

В Мелник има 12 хотела, 900 кревати, дестинацията към този момент стана целогодишна. През уикендите хиляди нападат градчето, само че ред няма. Всеки паркира където откри, а в резервата не е неразрешено придвижването с коли, което унищожава и постройките и пречи на туристите да се движат свободно. Кметът и тук се бие с вятърни мелници, упорства да се вкарат правила, да се изградят паркинги.

Най-уникалният монумент е Болярската къща, която е била резиденция на деспота Слав. Къщата е най-старата непокътната византийска къща на територията на Балканите и е още от първата половина на XIII век. Днес тя е оставена да се стопанисва от …времето. През лятото всичко буренясва, а кметът е намерил метод най-малко тревата и мястото да се почиства и поддържа, та да се вижда хубостта, а и змии да не се развъдят. Но и за тази активност не се отпускат средства на града. А паметникът е в действителност извънредно държавна благосъстоятелност и е скъп.

Мелнишкият кмет е единственият оптимист, който има вяра, че скоро ще пристигна време за напредък на Мелник. И дава обещание, че няма да се умори да тропа по вратите на началствата в община и страна.

Спечели план за 10 000 лв. за парка


За двете години ръководство Наско Петев съумял да завоюва и план по ПУДОС за 10 хиляди лв. за възобновяване и озеленяване на градския парк. Пак знамение за Мелник, тъй като толкоз пари вкупом тук не са виждали най-малко 25 години. Десетки телефони са прозвъняти и за контейнери за боклук, в този момент са 10, само че отново не доближават. Когато пристигна интензивният туристически поток, те преливат и би трябвало и по-често да се извозва боклукът, тъй като чистотата е един от сериозните проблеми на града.

За него


Той „ раздвижи ” въздуха в града


Ако в България има най-малко десетина кмета като Петев, то ще станем по-добро място за живеене. От 14 години съм в Мелник и не видях нищо да се случва, а когато той бе определен, единствено за две години въздухът се раздвижи. Но за това в библията е казано – по делата ще ги познаете!

Живко Литов, бизнесмен и хотелиер


Оправен е, има сърце и душа


Кметът в този момент ни е оправен, има сърце и душа за нашите проблеми, работохолик е, тича непрекъснато и имаме вяра, че той ще донесе смяната, която толкоз доста желаеме. Тук от години нищо не се случва, само че в този момент видяхме по какъв начин се прави основната улица, невиждано. Но има още доста да се прави и чакаме страната да ни помогне и да обърне очи и към Мелник. Защото без пари и най-оправният кмет няма късмет.

Грозда Манолева, жителка на Мелник


Най-после си имаме властник


Петев е най-оправният кмет. Мелничани в този момент почуствахме,че имаме властник, преди имаше едни – не е за говорене. А той е неуморен, тича, звъни, дръжка. А би трябвало да има някой и това да прави. Да повтаря нашите проблеми и да изисква.


Георги Георгиев, шеф на кръчма
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР