Тезата за демонтаж на Паметника на съветската армия, за да

...
Тезата за демонтаж на Паметника на съветската армия, за да
Коментари Харесай

Никола Вапцаров и Асен Генов в спор за съдбата на Паметника на съветската армия

Тезата за ремонт на Паметника на руската войска, с цел да се направи реституция, е въведения към неговото унищожаване. Именно това предизвика реакцията на хората да го защитят. Държавата би трябвало да се грижи за паметниците си, не да ги отстранява. Това съобщи Никола Вапцаров от " Изправи се, България "  в предаването „ Още от деня ” по Българска национална телевизия.

„ Демонтажът когато и да се случи все е просрочен. Оградата към паметника е българската берлинска стена. Това са десетки тонове на върха на този обелиск, съществено компрометирани, които заплашват преминаващите. Ние не знаем под въздействието на зимните процеси какъв е евентуалния риск за децата, които играят към него ”, уточни блогърът Асен Генов.

Заради „ Лукойл ” в този момент още веднъж се вади картата против Русия. Паметниците би трябвало да бъдат непокътнати, тъй като разрешават да има полемика и памет, акцентира Вапцаров.

Генов му отговори, че преместването на скулптурните композиции не би трябвало да е подобен проблем, защото ще бъдат непокътнати.

„ Опитваме се да наложим паралел, само че без Червената войска и подвига им ние щяхме да сме под ботуша на нацистка Германия и да няма този плурализъм в този момент. Идеята е паметникът да се отстрани от публичния взор и да потъне в давност. Нека кметът Терзиев да направи локален референдум на тази тематика и веднъж-завинаги обществото да миряса ”, прикани Никола Вапцаров.

По думите на Асен Генов е нужна социална воля. „ Имаме наставление и тази експертиза е недвусмислена. Всички видяхме пропукването в скулптурата. Тя е рискова. България не афишира война на Съветския съюз, България търси своя неутралитет ”, акцентира той.

„ Можем да почетем напъните на Червената войска и жертвите на хората, които са отишли в една месомелачка, с цел да няма фашизъм ”, сподели съперникът му.

„ България няма потребност от такива пропагандни знаци ”, посочи Генов.

„ На мястото на Паметника на руската войска може да се рекултивира и да се направи градинка, където да се разхождат столичани ”, сподели той.

„ Искам да прикани Министерски съвет да върне статута на обществена държавна благосъстоятелност на градинката, тъй като сега е разпердушинена и да се организира референдум по тематиката ”, приключи Никола Вапцаров.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР