ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 - една от двете т.нар.

...
ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 - една от двете т.нар.
Коментари Харесай

ТЕЦ "Марица Изток 3" спира работа

ТЕЦ " КонтурГлобал Марица Изток 3 " - една от двете така наречен американски централи, стопира краткотрайно работа от през днешния ден, 21 февруари. Причината е, че на тази дата изтича дълготрайният й контракт с Националната електрическа компания за изкупуване на създадената електрическа енергия на закрепени цени. Централата към този момент ще би трябвало да продава на свободния пазар, само че сега цените на него не са преференциални.
 
" Спирането е краткотрайно, на този стадий няма да има съкращения на служащи и чиновници. По-голямата част от тях ще се занимават с поддръжка, с ремонт на централата и подготовката й за време, в което цените на електрическата енергия ще са по-добри ", изясни изпълнителният шеф Васил Щонов пред старозагорската електронна медия Divident.ЕU.
 
Топлоелектрическа централа " Марица Изток 3 " бе платен и осъвременен през 2009 година от листната на лондонската борса компания " КонтурГлобал ", която подписа 15- годишен контракт с НЕК за изкупуване на творби от нея ток. Самата НЕК държи 27% от централата. През 2022 година " КонтурГлобал " продаде каузи си на фонда KKR, който е акционер в " Юнайтед груп " - притежателят на " Виваком ".
 
Работата на централата към този момент минава на търговски принцип - когато има положителни цени ще работи, а когато няма положителни цени, няма да работи, изясни Васил Щонов. ТЕЦ-ът ще работи единствено в дните, когато борсовата цена на тока надвишава разноските за производството му. Себестойността на създадената от Топлоелектрическа централа " Марица Изток 3 " електрическа енергия е 125 евро (245 лева.) на MWh - надалеч над цените, на които се търгува токът на Българската енергийна борса от лятото насам.
 
В последните дни преди приключване на контракта с НЕК в употреба е бил единствено един от блоковете, само че от през днешния ден и той стопира. " Основният проблем е, че цената на газа е доста ниска и по тази причина създадената от въглища електрическа енергия не е атрактивна сега ", сподели още изпълнителният шеф на централата. В частния Топлоелектрическа централа са заети към 400 души. Съвместно с министерствата на енергетиката и на труда се изготват стратегии за тяхната преквалификация в други дейости.
 
Централата е декларирала няколко амбициозни плана, които търсят финансиране от Плана за възобновяване и резистентност за над 1.3 милиарда лева Сред тях са фотоволтаични централи с акумулатори за предпазване, апаратура за произвеждане на сила от боклуци, декарбонизация на централата посредством апаратура за хващане на въглероден диоксид и оползотворяване, както и новаторско оборудване с потенциал от 100 MW за дълготрайно предпазване на сила.
 
Изпълнителният шеф Васил Щонов е оповестил, че притежателите на Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 " имат желание централата да оперира най-малко още няколко години като това ще зависи от три неща – какви решения ще вземе страната, смяна на цената на балансиращата сила, както и цената на въглищата.
 
Миньорите и енергетиците в Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " оповестиха тези дни, че са подготвени още веднъж да излязат на митинги, тъй като никой не им изяснява какво ще се случи с техните работни места. Според синдикатите не се подхващат никакви дейности по съглашението с държавното управление за продължение на работата на въглищната енергетика до 2038 година, въпреки да са наясно, че това няма по какъв начин да се случи, откакто няма кой да купува въглищата. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР