Тестовете на ядрени оръжия причиняват радиоактивност при диви свине, казва проучване

...
Ново проучване установи, че тестовете на ядрени оръжия по време
Коментари Харесай

Ново проучване установи, че тестовете на ядрени оръжия по време на Студената война са основна причина за високи нива на радиоактивност в популацията на диви свине в Централна Европа.

Радиоактивността, открита в дивите свине, преди е била приписвана на катастрофата в Чернобил през 1986 г.

Но новото изследване заключава, че по-ранните тестове на ядрени оръжия през 60-те години на миналия век са важна причина.

Нивата на радиоактивност на други диви животни са спаднали през годините.

Мнозина се чудеха защо нивата на замърсяване на дивите прасета остават толкова високи.

След тестване на месо от 48 глигани в германската провинция Бавария, учени от Виенския технологичен университет и университета Лайбниц в Хановер установиха, че тяхната радиоактивност е в значителна степен причинена от по-стари експлозии на ядрени бомби от Студената война, които все още засягат почвата в областта.

В списание Environmental Science and Technology учените казват, че радиоактивният цезий от тестовете е потънал в земята, замърсявайки еленските трюфели - храната, предпочитана от дивата природа глигани, които ровят в почвата, за да ги намерят.

Но трюфелите - и последващото замърсяване на дивите свине - едва ли ще намалят скоро, проучването казва.

Това е така, защото повече радиоактивен цезий от Чернобил ще проникне по-навътре в почвата, замърсявайки допълнително трюфелите.

Продължаващото замърсяване от глиганите заплашва самите баварски гори, се казва в проучването: тъй като животните не се отстрелват заради месото им, популациите им нарастват неустойчиво.

Може също да се интересувате от:

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР