Tesla поиска официално одобрение от германските власти за мащабни промени

...
Tesla поиска официално одобрение от германските власти за мащабни промени
Коментари Харесай

Ще стане ли гигафабриката на Tesla най-големия завод за коли в Европа

Tesla изиска публично утвърждение от немските управляващи за огромни промени в завода си покрай Берлин.

Това е основна стъпка в амбициозния проект за превръщането му в най-големия цех за коли в Европа, отбелязва организация Reuters.

Ден откакто компанията на Илон Мъск организира сесия за въпроси и отговори по отношение на разширението, министерството на околната среда и водите разгласява документи, разкриващи дълъг лист с промени, които предстоят в завода.

Цел номер едно е Tesla да удвои потенциала си до 1 милион автомобила годишно и 100 гигаватчаса за произвеждане на акумулатори в цех, който ще създава повече коли, в сравнение с този на Volkswagen във Волфсбург.

Модификациите, разказани в заявката, са единствено първият от три стадия на промени и включват създаване на лаборатория за тестване на акумулаторни кафези и разширение на преработването на вода.

Очаква се те да влязат в употреба през първата половина на 2024 година, съгласно документите.

Промените включват разширения в съществуващи елементи на оборудването като пресов завод и бояджийница, както и създаване на нови детайли като склад за материали.

Tesla обаче се сблъска със обилни забавяния на плануваната дата за разкриване на завода заради огромния брой възражения, подадени от локални жители, основно по отношение на въздействието върху околната среда и потреблението на вода. Местните поданици имат краен период за подаване на възражения доникъде на септември, добавя Reuters.

За новите си цели автомобилният колос се ангажира да не употребява спомагателен воден потенциал, а да рециклира 1,4 милиона кубични метра вода, за които има лиценз.

Когато проработи на цялостни обороти, заводът ще има по-голямо произвеждане от завода на Volkswagen във Волфсбург, който ще изостане с потенциал от 800 000 автомобила и произвеждане от едвам 400 000 през предходната година.

В момента Tesla създава към 5000 автомобила седмично в Грюнхайде и не е предоставила график за увеличение на производството там, добавя Reuters.

Припомняме, че проблемите за Tesla в Германия започваха още при започване на годината, когато компанията на Мъск беше подложена на рецензии от профсъюза IG Metall и политици поради обвинявания от служащите в завода в Бранденбург, че им се постанова безразсъдно работно време, както и че се опасяват да показват позициите си.

Появиха се и апели за следствие на автомобилния производител.

„ Хората започнаха работа в Tesla с огромен възторг за плана, само че с течение на времето този възторг избледнява “, обявиха от IG Metall Berlin-Brandenburg-Sachsen.

Германското бизнес издание Handelsblatt заяви, че локални политици са изразили угриженост по отношение на обвиняванията, призовавайки за следствие. „ Правителството на провинция Бранденбург би трябвало да наложи сигурността на труда посредством непоколебим надзор в Tesla “, споделя Кристиан Баумлер от Християндемократите (CDU) пред Handelsblatt.

Tesla откри така наречен си гигафабрика в Берлин през март предходната година и имаше за цел да създава по 5000 автомобила седмично до края на годината.

Реално обаче, заводът остана надалеч от постигането на задачите си, откакто се сблъска със съществени проблеми с набирането на личен състав. Тази липса беше съчетана с неизпълнени индустриални цели.

Освен това, още преди да бъде открит заводът, от компанията трябваше да се оправят с екологични митинги и забавяния на градежа поради редица тъжби от локалните поданици – от застрашаване на хабитатите на гущери до обезлесяване и замърсяване на водата.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР