Tesla Inc. успя да натрупа $5 милиарда загуби за около

...
Tesla Inc. успя да натрупа $5 милиарда загуби за около
Коментари Харесай

Китайската Tesla се бори за оцеляването си, след като натрупа $6 милиарда загуби

Tesla Inc. съумя да натрупа $5 милиарда загуби за към 15 години. На компанията, която някои назовават " китайската Tesla " ѝ лиши едвам четири, написа Bloomberg.

И загубите не престават да порастват. Основаната в Шанхай NIO Inc. регистрира, че е изгубила още 3,3 милиарда юана ($463 милиона) през второто тримесечие. Така, от основаването си през 2014 година, автомобилният производител е изгубил към $6 милиарда.

Непредвидени разноски, слаби продажби и масирана акция по връщане на към този момент продадени коли в сервизите потопиха акциите на NIO със 77 %, откакто преди към година тя доближи пик в пазарната капитализация от $11,9 милиарда. Проблемите на компанията подхранват и терзанията, че Китай сътвори балон при електрическите автомобили, който е напът да се спука.

Продажбите на електрически автомобили в Поднебесната империя, които са към половината от общите за целия свят, падат за първи път през юли, откакто държавното управление понижи дотациите. Доставките паднаха и през август.

Пекин последователно понижава дотациите за електрически автомобили, плъгин хибриди и водородни коли от 2017 година, с цел да накара промишлеността сама да се изправи и да избегне балон. Това подкопа растежа.

В NIO пораства натискът компанията да набере още пресен капитал. Производителят възнамерява да понижи броя на чиновниците си с 14 % до 7 800 до края на месеца.

Междувременно произшествия, включващи запалване на батериите, накараха компанията да върне в сервизите 4 800 автомобила - или над 20 % от общите продажби.

NIO се отхвърли и от проекта си да построи цех в Шанхай, откакто държавното управление реши, че избира да подкрепи американската Tesla. Сега, компанията създава колите, а производството е обещано на Anhui Jianghuai Automobile Group Co. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР