Термометрите сигурно са полудели. Но има една вечна тактика, която

...
Термометрите сигурно са полудели. Но има една вечна тактика, която
Коментари Харесай

Време е за палатки и хамаци. Време е за Johnnie Blonde!

Термометрите несъмнено са полудели. Но има една безконечна тактичност, която безотказно ни носи хладина и сила. Да отидем измежду природата! Ето я, Витоша, напълно до нас. Ето ги и другите прелестни планини, язовири, поляни и водопади на България. Където и да се намираме, сигурно има метод, стига да го пожелаем и планираме, доста бързо и елементарно да се озовем в някое умерено, диво местенце и да заредим сили от природата.

Изберете един уикенд или други случайни два дни, в които ви е допустимо да " мръднете " нанякъде и започнете планирането. Може да съчетаете мини почивката с някои от откритите фестивали, които допускат също спане на къмпинг. Подготвили сме експертен лист на всичко належащо за идеалния летен излет на палатка. От нас концепцията, а от вас – реализацията. После ще ни благодарите.

Вещи от първа нужда

Задължителни: палатка, шалте, спален чувал, първенец или фенер, вода, репелент, слънцезащитен крем, мокри кърпички, топли дрехи за през нощта, аварийна батерия за зареждане на телефон. 

По предпочитание: сгъваема маса, риболовен столчета, газов котлон, шапка срещу слънце, карта на местността, Bluetooth колонка за музика, джобно ножче. Ако се озовете на място, където има билки, ще съжалявате, че не носите нож, с цел да може елементарно да си наберете. С гъбите бъдете по-внимателни, в случай че измежду вас няма експерт. А букет полски или горски цветя постоянно е добре пристигнал. Изглежда фантастично, а и събирането му носи изключително възприятие на естетика и дива хармония. 

Раница

Забравете за луксозните кошници за пикник – тук ще ви би трябвало раница. Колкото по-обемна и комфортна, толкоз по-добре, като универсалното решение за къмпинг е туристически самар, който може да побере всичко належащо плюс няколко екстри като селфи стик, комплект чаши матрьошки или слънчеви лампи.

Всеки има по една такава безконечна, практична раница, с която е посещавал най-различни забавни места. Сега е моментът да извадите тази раница и да я оборудвате за излет на палатка. В нея ще влезе всичко, което изреждаме в листата, а по каишките ще закачите палатката, шалтето, спалния чувал, металното канче или термоса. 

Одеяло

Не може без него. Дори да си носите шалте, одеялото основава повече улеснения за сядане и полягане, а може да потрябва и през нощта, макар спалния чувал. Става и за постилане най-отдолу на палатката, с цел да омекоти спането. Има и специфични постелки за пикник, които също са комфортни за денем, въпреки и да са малко по-обемни. Що се отнася до мястото в багажа – най-лесно е да изберете някой изтънчен, необятен шал, стига да имате подобаващ, който сте подготвени " да жертвате " за постилане на земята. Ако пък в действителност желаете комфорт, даже и измежду природата, постоянно може да си подсигурите надуваем дюшек за палатката. 

Хамак

Това ще бъде хитът на излета ви. Ако някой ви попита за какво пък носите хамак - изчакайте, до момента в който го опънете, и евентуално този човек пръв ще пожелае да го опитва. Хамакът си е чист кеф. Трябват ви единствено две дървета, въжета, два карабинера (а може и без тях) и това е. Не забравяйте, че един път положил тяло в хамак, човек мъчно се разделя с него и можете да въведете ротационен принцип или просто всеки да си носи собствен и по този начин няма да бъде просто излет на палатки, а излет с хамаци. Няма да съжалявате! 

Огън

Разбира се, огънят няма да си го носите от у дома, само че е толкоз значим за спането на палатка, че заслужава настрана разписване. От града за него ще би трябвало да си носите единствено запалка или кибрит и най-вече течност за разпалване, в случай че измежду вас няма фенове пиромани. На място ще съберете съчки и клони за горене. Не режете здрави дървета! Има задоволително материал, а събирането му може да бъде същинско развлечение. Огънят ще ви би трябвало за готвене, за топлене вечер и за светлина. Основната му функционалност обаче ще бъде да сплотява компанията, тъй като всички ще сте към него, а танцът на пламъците основава едно изключително чувство и душите се отварят, а от време на време и запяват. Кой ще извади китара?

Нещо за ядене

Наблизо няма да имате магазин, нито малко, кокетно ресторантче, от което да поръчате храна, а мястото в раницата е лимитирано, тъй че обмислете тази точка деликатно. Подгответе авансово две кутии – една с мезета и сирена, а другата с плодове и ядки. 

Останалото е ясно – огън, скара, кеф. Всичко е по-вкусно, когато е сготвено на огън. Задължително си носете фолио! В него може да изпечете риба, картофи, лук, царевица, сирене и какво ли още не. Най-често обаче месото е в центъра на кулинарията, когато сме на палатка. Шишчета, наденички, сочни пържоли – всичко ще бъде по-вкусно от нормално. Дори салатата, макар че тя няма да е приготвена на огън (въпреки че може да изпечете чушките за класическа " Шопска " ).

Нещо за мозъка

Дори да разполагате единствено с един уикенд, не подценявайте опцията да поглезите освен тялото си с отмора и лъх простотия, а и мозъка. Вземете си книга - пасва ужасно с хамака, само че помислете и за някоя игра като " Катан " или " Скрабъл ". Сега е времето да решите всички кръстословици на света или да се научите да играете нази комплицирана настолна игра, която получихте за предишния си рожден ден. Може да измислите и игри, в които да се включат всички. Представете си какъв брой занимателно би се получил един тематичен куиз към огъня?

Нещо за градус

Ето го и разковничето. Всеки уикенд на палатки заслужава своя специфичен алкохолен бонус. Очите да светнат, усмивките да не слизат от лицата, думите да изпреварват мисълта, само че това да е окей, тъй като сте се събрали все страхотни хора и в този момент ви " се е паднало " да си поприказвате добре. Представяме ви Johnnie Blonde – новия ви другар от фамилията на Johnnie Walker, който идва да разчупи уиски стандартите. Кристалният му искра ще улови пламъците от огъня, а звездното небе ще се отразява в чашата ви.

Време е за Johnnie Blonde

Johnnie Blonde е новаторски уиски бленд, отлежал в бъчви от американски бърбън, което носи мекост и наслада. Идеята му е да бъде по-желан за новата генерация уиски потребители, които обичат свежи летни коктейли и по-меки и пивки алкохолни питиета.

Нашето предложение в изискванията на къмпинг е следното: би трябвало ви една бутилка Johnnie Blonde, лед, сода и плод по желание. Поставете леда на дъното на чашата и налейте уиски в определено от вас количество, а по-късно допълнете със сода или друго безалкохолно по усета ви. Нямате потребност от шейкър - добре разхвърляно, а не разтърсено, в стила на Бонд. Би било ужасно, ако гарнирате коктейла с пълен комат портокал или пуснете вътре няколко боровинки.

Може да го консумирате и чисто, несъмнено, усетът му е уравновесен, кремообразен и мек, със сладки нотки на ванилия и подправки. А към този момент казахме по какъв начин си пасва цвета му с нюансите на огъня...

Ароматът му също е замайващ – ще усетите крем ванилия с карамелизирана захар, уравновесен с леки пиперливи нотки и мирис на свежи горски плодове. Мммм, превъзходен излет на палатки!

 

Всички фотоси са от Unsplash.com

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР