Терминът Уикиномика е въведен в края на 2006 и описва

...
Терминът Уикиномика е въведен в края на 2006 и описва
Коментари Харесай

Уикиномика

Терминът " Уикиномика " е въведен в края на 2006 и разказва взривът на обществените мрежи, употребявани за коопериране за разнообразни стопански действия.
Интернет е надраснал времето на форумите, когато беше място да се сътвори общественост, да вземем за пример, на градинарите. Фейсбук и YouTube са единствено върха на айсберга. Става дума за нов метод на произвеждане. В доста страни, огромни групи от хора употребяват правилата Уикиномиката, като основават новаторски общности, работещи групово. Така хората се събират в мрежата, формирайки голям мозък.
Както се е случвало и преди, новите парадигми внасят разстройване и не постоянно са добре признати. Лидерите на остарелия ред срещат компликация да одобряват новия. Някои създатели настояват, че става дума не толкоз за развой на иновация, що се касае за развой на оптимизация и, че относително дребни и официално проведени групи от надарени човеци могат да създадат пробив. Но практиката ги опровергава. Някои артикули се основават от екипи от хиляди и милиони хора – да вземем за пример Linux, Blender, Gimp и доста други. От друга страна се пораждат подозрения за качеството на информацията в интернет. Изследване на Nature обаче демонстрира, че постоянно сме имали пропуски в познанията и Енциклопедия Британика има толкоз неточности колкото и Уикипедия.
Има доста образци, където Уикиномиката работи сполучливо, това са уеб сайтове като www.innocentive.com, www.pipecast.com, www.aliexpress.com, www.kolabtree.com, www.upwork.com. Тези благоприятни условия основани от web 2.0 водят до още по-голяма конкуренция сред обособените експерти и развиването на стопанската система на знанието.
Автор: Мария Берова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР