Терминът кенгуру-грижа, още кожа-до-кожа грижа се използва за специална грижа

...
Терминът кенгуру-грижа, още кожа-до-кожа грижа се използва за специална грижа
Коментари Харесай

Кенгурова грижа за недоносените бебета

Терминът „ кенгуру-грижа ”, още „ кожа-до-кожа ” грижа се употребява за специфична грижа в първите часове и дни в живота на недоносените бебета. Този вид обгрижване е поощряван в доста лечебни заведения по света за бебетата да се стабилизират по-бързо и по този начин значимия бондинг (свързване) в първите часове след раждането да се реализира. Недоносените бебета са тези, родени преди 37 гестационна седмица, с тегло под 2500 гр. Те се нуждаят от особено наблюдаване, интензивна грижа, кърменето е затруднено, само че никога невероятно. Такива бебета нерядко лежат в кувиози, блестящо осветени, съвсем напълно лишени от майчина и въобще родителска милувка.

“Но кенгуровата грижа е напълно нов метод към тези бебета и техните родители – тя разрешава цялостен контакт, кърмене и физически досег от напълно рано. ”

Терминът за пръв път се употребява от докторите Рей и Мартинез – неонатолози в Богота, Колумбия през 1978 година Тогава процентът на ранна детска смъртност и заболяваемост била извънредно висока и доктор Рей, професор и по неонатология в Националния университет на Колумбия, предложил да се направи опит бебетата да не остават от самото начало в кувиози, а голички да се гушнат до голата кожа на майките си. Той предположил, че топлината на майката, нейния прочут за бебето глас, както и достъпът до гърдите й, ще облекчи сериозното положение на бебетата. Кувиозите не стигали така и така за всички недоносени бебета. Година по-късно професорът, дружно с сътрудника си доктор Мартинез, описали резултатите, които били впечатляващи в научна публикация, като за пръв път употребявали термина „ Кенгурова грижа ”. През 1985 година той навлиза и в Северна Америка и методът стартира да се ползва и в американските лечебни заведения.

Кенгурова грижа може да се ползва в случаите, когато бебето не е на интензивна грижа, т.е. животът му е вън от непосредствена заплаха, може да диша единствено и тежи най-малко 1500 гр. Но има случаи и на по-малки бебета, които дишат с кислородна торбичка, закрепена за гърдите на майката.

Бебето се съблича единствено по пелена, а майката – гола до кръста. Целта е контакт – кожа-до-кожа. После двойката се завива с одеало или сходно на слинг оборудване и стои по този начин колкото се може по-дълго, като остават под лекарско внимание. Майката през това време има опция да пее, да приказва, да кърми – въобще всичко, което се прави с обикновено бебе. Така закърмването става по-бързо, както и тези толкоз значимо първи мигове са по-пълноценни.

Ползите за бебето обаче са невероятни

Дишането на бебето става ритмично и умерено

Сърдечната активност се възстановява, пулсът се връща към стойностите на обикновено роденото бебе.

Майката поддържа температурата на бебето и то не хаби калории да се " топли ". Това икономисва виталната му сила.

Спокойният сън също е значим за растежа на бебето и той е изцяло обезпечен от майчиното наличие в тези сериозни първи дни.

Кърменето става директно и когато и да е, съгласно потребностите на бебето.

С кенгурова грижа се гледат и близнаци също толкоз добре, колкото и едно бебе. Особено значимо е и за връзката сред самите бебета да са дружно.

Татковците също могат да вземат участие и не трябва да остават изолирани.

Дори и да нямате потребност от кенгурова грижа, или в болничното заведение, където сте с вашето прибързано родено бебче, да не се предлага тази опция, не пропускайте да се доближите допустимо най-близо до бебето. След баня го гушкайте голо, оставяйте го да заспива на гърдите ви, кърмете го дълго. За едно малко бебе няма глезене и привикване - то има потребност от нас, познава единствено нас и ние сме целият му свят.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР