Териториалният офис в Русе на Националната служба за съвети в

...
Териториалният офис в Русе на Националната служба за съвети в
Коментари Харесай

Започва кандидатстването за подпомагане на млади земеделски стопани в Русенско

Териториалният офис в Русе на Националната работа за препоръки в земеделието ще подпомага фермерите безплатно при правенето на проектите 

Още през идната седмица се чака да стартира кандидатстването по процедурата за асортимент на планови оферти по подмярка 6.1 „ Стартова помощ за млади аграрни стопани “. Това стана ясно от провелото се през днешния ден съвещание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група в гюргевската община Узуну, в която участваха представители на Областна администрация – Русе, както и изпълнителният шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева.

Според регионалния шеф Анатоли Станев реализирането на сходни планове ще стимулира повече младежи да се насочат към този бранш.

Предвиденият бюджет по програмата е 12,1 млн. евро, а финансовата помощ за един претендент е не повече от левовата равноценност на 25 000 евро. Финансирането е безплатно. Според условията средствата се изплащат на две равни вноски. Първият транш е от 12 500 евро в период до два месеца след подписване на административния контракт, а останалите пари ще бъдат дадени на стопаните след инспекция от Държавен фонд „ Земеделие “, която да откри точното осъществяване на бизнес проекта. Подпомагането се дава за най-много 5 години единствено при показан бизнес проект.

Изпълнението му би трябвало да стартира най-късно девет месеца след датата на подписване на административния контракт. Той наложително включва най-малко една инвестиция в дълготрайни материални и/или нематериални активи с единична цена не по-малка от 700 лева

Приоритет ще се дава на претенденти с обучение в региона на селското стопанство. Повече точки ще получават и планове, които обезпечават стабилно развиване на земеделското стопанство; извършват се в чувствителни сектори; залагат на биологично производство; употребяват цифрови технологии; основават работни места. Допустими претенденти са физически лица, еднолични търговци и еднолични сдружения с лимитирана отговорност, регистрирани по Търговския закон.

Те би трябвало да дават отговор и на още три условия. Стопаните да са на възраст от 18 навършени до 40 навършени години (включително) към датата на подаване на плановото предложение, както и икономическият размер на стопанството, измерен в общоприет индустриален размер да е в границите сред левовата равноценност на 8000 евро и 16 000 евро. Също по този начин те би трябвало да бъдат регистрирани за първи път като аграрни стопани по реда на Наредба № 3 от 1999 година за основаване и поддържане на указател на земеделските стопани не по-късно от 24 месеца към датата на подаване на плановото предложение. Земеделските стопани могат да се занимават както с култивиране на земя, по този начин и с развъждане на животни.

Друга детайлност е, че Националната работа за препоръки в земеделието, в това число и териториалният офис в Русе ще подкрепят фермерите изцяло гратис при правенето на плановете им.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР