Тепърва ще се проведе дискусия за това дали дните, в

...
Тепърва ще се проведе дискусия за това дали дните, в
Коментари Харесай

Цоков: Тепърва ще обсъждаме идеята за 15 дни отсъствие от училище по семейни причини

Тепърва ще се организира полемика за това дали дните, в които учениците може да отсъстват с извинителна записка от родител, да станат 15. Коментира се и вид във въпросните дни да се обезпечи асинхронно образование в електронна среда от разстояние. Това сподели министърът на образованието проф. Галин Цоков в ефира на „ Твоят ден “ по NOVA NEWS.

По тематиката за отпадането на таксите за висшето образование министърът сподели, че това ще визира студентите, които се образоват държавна поръчка. Цоков уточни, че по данни от отчета на Организацията за икономическо развиване и съдействие 17% от младежите сред 18 и 25 години нито работят, нито учат, нито минават през някаква форма на подготовка. Той добави, че мярката с отпадането на таксите е ориентирана точно към тях.

„ Това ще подтиква и лица от фамилии с по-нисък стопански статус да се включат в системата на висшето обучение “, добави министърът. По негови думи към 10% от местата държавна поръчка остават незаети.

Цоков сподели още, че 86% от приключилите университети остават в България до пет години по-късно и внасят осигурителните си вноски тук. Преди 10 години процентът е бил по-нисък, разясни той.

Образователният министър разяснява и навлизането на изкуствения разсъдък в българското учебно заведение.

“Широка експертна група създаде насоки за потреблението на ИИ в клас. До една седмица те ще бъдат оповестени “, сподели Цоков. И добави, че след средата на февруари ще стартира и образование за учители за работа с ИИ.

Проф. Цоков разяснява и проблема с „ Школо “. Той уточни, че по информация на Комисията за отбрана на персоналните данни няма заплаха информация от системата да изтече в друга страна макар продажбата на платформата на чуждестванна компания.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР