Теоретично всяко животно с циркаден ритъм при определени обстоятелства би

...
Теоретично всяко животно с циркаден ритъм при определени обстоятелства би
Коментари Харесай

Влияе ли смяната на часовата зона на животните?

Теоретично всяко животно с циркаден темп при избрани условия би могло да изпита промяна на часовите пояси. Но както виждате, светът на природата не всеки път се поддава на теории, а вие несъмнено ще завидите на някои животни от нашата извадка.

И въпреки всичко: каква е разликата сред мъжкия и женския мозък?
Биолози от университета на Съри са изяснили, че нарушаването на циркадните ритми – цикъла на сън и бодърстване – въздейства отриц...

Неофициални данни, че домашните животни фактически страдат от промяната на часовите пояси, само че по този въпрос са извършени малко проучвания. Учените са изследвали и по този начин наречения джетлаг – когато домашните животни, изключително кучетата, демонстрират интензивност във време, друго от времето на бодърстване на техните стопани.

Тази специфичност може да докара до загуба на сън и за стопанина, и за домашното животно. Това на собствен ред ще провокира поява на признаци, сходни на промяната на часови пояси (без самата промяна на часови пояси). Конят има особено място в тази обстановка – той по едно и също време изпитва джетлаг и не изпитва.

Що се отнася до съня, то конете на практика нямат проблем с това, защото, вместо да спят по осем часа, спят единствено по три часа подред. И точно с помощта на това им е все едно дали часовият пояс към тях се трансформира, или не.

Но промяната на часовите пояси не се отнася единствено за съня. Смяната на времевите зони фактически въздейства върху равнището на хормона мелатонин и температурата на тялото. Независимо от това, съгласно едно проучване, конете могат да се възстновят по-бързо от промяната на часовите пояси спрямо хората.
Кучета и примати виждат магнитното поле
Някои животни имат дарба за магнитна ориентировка, т.е. могат да виждат магнитни полета. Сега учените са изяснили, че молекулит...

Също по този начин знаем още, че такива инсекти като пчелите също изпитват джетлаг. Изследователите обучили пчели в Лонг Айлънд в щата Ню Йорк и ги изпратили през нощта в Дейвис, Калифорния – щат на противоположния бряг на Америка. На идващия ден разкрили, че пчелите събирали прахуляк и нектар по нюйоркско време и не отчитали ситуацията на слънцето.

Що се отнася до птици, влечуги, земноводни и риби, данните са прекомерно малко, с цел да се каже изпитват или не изпитват промяната на часовите пояси.

Понякога ни се желае просто да завъртим комутатор и да настроим нашите биологични часовници на нужното време. Е, такава дарба имат паяците. В пробни условия учените включвали светлина на тези многокраки по подобен метод, че те имали 6-часов джетлаг. Но вместо да наруши виталната им активност, паяците просто изоставяли държанието си за шест часа. 

Що се отнася до други типове, то риба, наречена пещерна тетра, въобще няма циркаден темп. Изследване от 2014 година съпоставя скоростта на метаболизма на тези безоки риби с техните обитаващи на повърхността братовчеди с очи за интервал от 24 часа. При повърхностните риби метаболитната интензивност се повишавала денем и намалявала през нощта. Метаболитната интензивност на пещерната тетра била равномерна без значение дали било ден, или нощ.
Умствените качества зависят от сезоните
Определени познавателни функционалности на мозъка се трансформират според от времето на годината, настояват учените. Изводите на откривателите...

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР