Теодора Димова ще е менторът на драматургичната лаборатория към четвъртото

...
Теодора Димова ще е менторът на драматургичната лаборатория към четвъртото
Коментари Харесай

Теодора Димова ще бъде тазгодишният ментор на конкурса на НБУ за пиеса

Теодора Димова ще е менторът на драматургичната лаборатория към четвъртото издание на състезанието за нова българска пиеса на Нов български университет (НБУ). Новината беше обявена по време на конференция в изложба Credo Bonum. Така Димова ще бъде първата жена, която ще управлява лабораторията, а различен фактор журито да се спре на нейното име е, че тази година е издирван експерт в областта на драматургията и на белетристиката.

Темата на миналогодишното издание беше " Тайните ", а журито избра за печеливша пиесата " Добролюб " на Лило Петров. На конференцията през днешния ден създателят посочи, че текстът му е отдаден на горянското придвижване в България и на унищожаването на досиетата на Държавна сигурност. " Без този конкурс пиесата нямаше да попадне в театрите ", съобщи той. Весела Василева, на която е поверена задачата да сложи текста, посочи, че става дума за монопиеса, а основната роля ще бъде изиграна от Василена Атанасова. Спектакълът ще влезе в афиша на Малък градски спектакъл до края на месец ноември тази година.

Четвъртото издание на състезанието е отдадено на тематиката за парите. Проф. Михаил Неделчев посочи, че в литературата мнението за парите варира " сред презрението и възхвалата ". Проф. Виолета Дечева означи, че на тематиката може да се гледа и като провокация към паметта на българската просвета.

Крайният период за изпращане на пиесите е 15 януари 2020 година Повече информация може да бъде открита на страницата на състезанието в интернет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР