Теодор Рузвелт често води най-големия си син, Теодор младши, на

...
Теодор Рузвелт често води най-големия си син, Теодор младши, на
Коментари Харесай

Известните деца, които тръгнаха по пътя на известните си родители

Теодор Рузвелт постоянно води най-големия си наследник, Теодор младши, на работа със себе си. Подобно е ситуацията и с Джим Хенсън и сина му Брайън. И с Мария Кюри.

Сега ще преглеждаме няколко известни случая на деца, които потеглят по професионалния път на майка им или татко им, откакто постоянно са ги придружавали (или пък не) в офиса, лабораторията или на бойното поле.

От непретенциозно семейство Веспасиан съумява да се издигне до ранга на военачалник и в последна сметка до император на Рим – купа, която заема от 69 година до гибелта си през 79 година Той има двама сина, само че е изключително непосредствен с най-големия, Тит, който служи като префект на преторианската армия при татко си. Веспасиан го включва във вземането на доста от своите решения като император – а след гибелта му Тит заема трона и става първият наследник, който наследява непосредствено биологичния си татко като император на Рим. Сред многочислените елементи от наследството на татко му, които Тит затвърждава, е Колизеумът, който Веспасиан стартира да строи през 70 година и който синът му приключва година след неговата гибел.

Отгледана от татко, който я малтретира редовно, Мери Уолстънкрафт намира леговище в работата си като писателка и преводачка. Тя става и известна феминистка и през 1792 година разгласява най-известното си произведение „ A Vindication of the Rights of Woman “ („ Отстояване правата на дамата “), което провокира съществени разногласия поради изказванието в него, че дамите заслужават обучение. През 1797 година ражда втората си щерка, Мери, и умира 11 дни по-късно заради затруднения. Въпреки че в никакъв случай не познава майка си, Мери Уолстънкрафт Годуин – която става известна като Мери Шели, откакто се омъжва за поета Пърси Бийш Шели през 1816 година – наследява дарбата ѝ да написа и на 20-годишна възраст разгласява „ Франкенщайн “.

С три Нобелови награди общо Мария и щерка ѝ Ирен са учени пионери, чиято работа прави гражданска война в разбирането ни за радиоактивността. Родена в Полша, Мария Кюри учи в влиятелната Сорбона в Париж и дружно със брачна половинка си Пиер открива детайлите радий и полоний. Раждането на Ирен през 1897 година не забавя двамата съпрузи и с времето Мария и Ирен също стартират да работят в тясно съдействие. По време на Първата международна война майката и дъщерята ръководят мобилни рентгенови апарати, които стават известни като „ Малките Кюри “. Работата на Ирен надгражда проучванията на родителите ѝ и през 1935 година тя и брачният партньор ѝ Фредерик получават Нобелова премия за химия за изкуствено основаване на радиоактивен детайл. И двете дами евентуално умират заради дълготрайно излагане на радиация…

 LC-DIG-ggbain-37582

Младши

26-ият президент възпитава у най-големия си наследник благодарност към военната история и героизма на бойното поле. Теодор Рузвелт Младши, или „ Тед “, както постоянно го назовават, потвърждава уменията си като майор по време на Първата международна война, където взе участие в няколко сражения и е ранен във Франция. След края на войната той прави политическа кариера, само че в навечерието на Втората международна още веднъж влиза в армията. Получава чин бригаден военачалник и желае от командира на дивизията си да придружи войските по време на десанта в Нормандия. Така на 56-годишна възраст, придвижвайки се благодарение на бастун и с към момента неоткрито сърдечно заболяване, Рузвелт Младши е измежду първите бойци, които стъпват на плажа Юта. След като се отклонява от планиярания курс с километър и половина, той съумява въпреки всичко да провежда модифицирана офанзива от новата позиция, като умерено управлява десантните елементи, до момента в който вражеският огън се изсипва върху тях. Младши оцелява Десанта, само че умира от сърдечен удар седмици по-късно. Той е награден посмъртно с Медал на достойнството, а години по-късно татко му също получава оценката посмъртно.

 Benazir bhutto 1989

Беназир Бхуто като министър-председател през 1988 година

Зулфикар Бхуто основава Пакистанската национална партия и от 1971 до 1977 година е първо президент на страната, а по-късно министър-председател. След боен прелом той е екзекутиран през 1979 година, а щерка му Беназир, която преди малко се е завърнала вкъщи откакто учи на Запад, е сложена под домакински арест. Тя наследява управлението на ПНП и след години на деликатно маневриране съумява да стане министър-председател с болшинство на Пакистан през 1988 година – първата жена министър-председател на мюсюлманска страна. Беназир Бхуто служи единствено две години, след което има и още един мандат през 90-те години, като от самото начало се бори с обвиняванията в корупция, повдигнати от нейните съперници. През 2007 година, тя е убита от нападател самоубиец в Равалпинди.

По-младият Хенсън стартира да се появява по малкия екран, още когато е единствено на 6 години. Тогава той взе участие в първия епизод на „ Улица Сезам “ – емблематичното предаване, за чиято известност оказва помощ татко му, Джим Хенсън (на главната фотография най-горе). На 14-годишна възраст Брайън основава куклите, които татко му употребява в „ Шоуто на мъпетите “, а на 16 по-големият Хенсън го наема като кукловод в „ Голямата палавщина на мъпетите “ през 1981 година Пробивът на Брайън идва през 1986 година, когато татко му го назначава за един от „ кукловодите “ (и озвучител) на джуджето Хогъл в „ Лабиринт “. След трагичната гибел на Джим през 1990 година Брайън продължава да продуцира и режисира телевизионни излъчвания и филми, в това число „ Коледната ария на мъпетите “, а през днешния ден е ръководител на The Jim Henson Company.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР