Тенденция към модернизация на работното оборудване и въвеждането в експлоатация

...
Тенденция към модернизация на работното оборудване и въвеждането в експлоатация
Коментари Харесай

Ново оборудване и организационни мерки внедряват работодателите срещу мускулно-скелетните смущения

Тенденция към рационализация на работното съоръжение и въвеждането в употреба на нови и по-безопасни машини и индустриални линии, които свеждат ръчната работа с тежести до най-малко посредством потребление на транспортни колички, мотокари и други, беше регистрирана по време на инспекционната акция на ИА „ Главна ревизия по труда " (ИА ГИТ), ориентирана към предварителна защита на мускулно-скелетните разстройства (МСС). Тя е част от общоевропейска акция на Комитета на старшите инспектори по труда с акцент върху един от главните опасности, свързани със сигурността и здравето при работа.

Контролните органи на Инспекцията по труда ревизираха обекти в бранш „ Строителство " икономическа активност „ Производство на хранителни артикули ". При осъществяване на строително-монтажни действия се следи наклонност към подмяна на принадлежности с по-ниски равнища на трептения. Работодателите провеждат също складови площи и места за предпазване на принадлежности и инвентар в непосредствена непосредственост до работното място. На строителните обекти се вкарват олекотени скелета и се употребяват строителни смеси за непосредствено потребление.

При инспекциите се откри още, че работодателите, които към момента не са достигнали европейските равнища в грижата за служащите, от своя страна непрестанно поставят старания за развиване. Част от тях интензивно спомагаха за положителния разговор с контролния орган и демонстрираха подготвеност за даването на механически усъвършенствания по повод намаляването на физическото натоварване при ръчна работа с тежести.

По време на акцията инспекторите по труда предоставяха на работодатели и работещи осведомителни материали за да се увеличи тяхната осведоменост за рисковете на работно място, които могат да доведат до мускулно-скелетни разстройства при неправилна операция с тежести, както и за ефикасни способи за тяхната предварителна защита. Проверките бяха осъществявани по инструментариум, особено създаден за акцията от Комитета на старшите инспектори по труда, което е и причина за уеднаквяване на практиките при контрола.

Окончателните данни бяха показани от ИА ГИТ на национална конференция, проведена от Министерството на труда и обществената политика в границите на общоевропейската акция „ Здравословните работни места - намалете товара ", проведена от Европейската организация за сигурност и здраве при работа. За първи път Агенцията и Комитетът сплотяват осведомителните си и инспекционни запаси в тригодишни акции, ориентирани към един проблем - предварителна защита на МСС.

За да подчертава върху значимостта на казуса, заместител министър-председателя и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров показа на конференцията резултати от европейско изследване на предприятията, ориентирано към нови и нововъзникващи опасности. От него е видно, че в активността на над 2/3 от предприятията в страните членки има предпоставки за демонстрация на МСС. „ Най-честият разпознат рисков фактор е повтарящото се придвижване на ръцете или китките. Той е регистриран в 65% от предприятията. Сред другите опасности, водещи до поява на мускулно-скелетни разстройства са продължителното седене (61%), като то постоянно е считано за нов или възникващ риск от МСС; покачване или пренасяне на хора или тежки товари (52%); времеви напън (45%) и уморителни или мъчителни работни пози (31%). "

Полезна информация и материали, свързани с акциите на Комитета на старшите инспектори и на Европейската организация за сигурност и здраве при работа, ориентирани към възстановяване на изискванията на труд с акцент върху предприемането на ограничения за минимизиране на рисковете, водещи до мускулно-скелетните разстройства и обвързваните с тях болести вследствие на работата, са оповестени в уеб страницата на ИА „ Главна ревизия по труда ", в секцията „ Дейност ", графа „ Информационни акции ", тематика „ Превенция на МСС - 2020 - 2022 " https://www.gli.government.bg/bg/node/11881
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР