Температури от 41-42 градуса ще пържат пловдивчани в началото на

...
Температури от 41-42 градуса ще пържат пловдивчани в началото на
Коментари Харесай

Пловдив се пържи на 42 градуса за Джулая

Температури от 41-42 градуса ще пържат пловдивчани при започване на юли. На други места живакът ще стигне до 39 градуса. След това обаче ще има захлаждане, защото над страната ще премине  студен атмосферен фронт. Валежи се чакат от 4 до 10 юли, само че няма да бъдат порои, съобщи пред БНР синоптикът Петър Янков.

За през днешния ден след 20 ч. и през нощта над Югозападна България към момента ще има валежи. Но те последователно ще понижават и до 22 часа ще стопират.

Янков не споделя бомбастичното определение, че преваляванията от последните дни у нас са тропически.

Най-лесно е да се упреква времето, уточни той. Всички знаят, че превалявания над 10 л/кв м основават проблеми на Орлов мост - София и Централна гара - Пловдив! Това е по този начин, тъй като субективният фактор не си е приключил работата, в тази ситуация - индивидът! И канализацията в центъра на Пловдив е под всякаква рецензия!

Янков, който е плодивчанин, се затруднява като експерт с оценката за тези феномени. Преди 30 години превалявания от порядъка на 40 - 50 л/кв м бяха напълно естествени за лятото, в този момент тука изпадаме в нервност!

Екстремните обстановки са с превалявания от 100 - 150 л/кв м за едно денонощие. Това са тропическите превалявания, изясни синоптикът. Той посочи, че върхът е във Варна през 1953 година, когато са паднали 320 л/кв м за 24 часа.

Не би трябвало да търсим нещо извънредно, счита Янков. Той е уверен, че световното стопляне на Балканите се демонстрира не толкоз в температурно отношение.

Садово държи върха за измерена най-висока температура у нас - 45 градуса, напомни синоптикът. По думите му, за нас 33 до 38 - 39 градуса са естествени, летни температури. Наистина е горещо, само че за нашите географски ширини, на Балканите, над 33 градуса времето е горещо.

За Западна Европа тази граница е към 30 градуса, защото относителната мокрота на въздуха е доста огромна поради близостта с Атлантическия океан. Там над 33 умират хора, а пък какво остава за 40 градуса?, означи синоптикът и посочи, че на 28 и 29 юни там се чака температурите да доближат 43 - 44 градуса. Обстановката там заради огромната мокрота на въздуха ще бъде доста комплицирана и се вземат нужните ограничения, разяснява Петър Янков.

Според него мълниите също не са извънредно събитие. Хиляди мълнии падат непрекъснато. При последните по-сериозни гръмотевични стихии в Софийско имаше към 30 000 мълнии, уточни синоптикът. Всяка минута на Земята става по една мощна гръмотевична стихия, която има проливни превалявания минимум от 30 40 л/кв м за един час и мощна градушка. И всяка минута умира по едно дете в Африка, означи Янков.

Природата е съизмерима с нашата нелепост и индиферентност във връзка с нашето битие и изхранване.

Пловдив е най-големият авиационен център, с най-вече метеорологични звена в страната, сподели още Петър Янков. Според него на Балканите ще се ускоряват неподходящите феномени във връзка с преваляванията. А в температурно отношение световното стопляне ще се отрази в полето на температурите до над 50 градуса северна широчина.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР