Темпът на потребителските цени в Европейския съюз се е забавил

...
Темпът на потребителските цени в Европейския съюз се е забавил
Коментари Харесай

Евростат: България е на девето място по ръст на цените в ЕС

Темпът на потребителските цени в Европейския съюз се е забавил до 8,3 на 100 през март в съпоставяне със същия месец на предходната година, до момента в който през февруари годишната инфлация набъбна с 9,9 на 100. Инфлацията в еврозоната през март е била 6,9 на 100 на годишна основа, също доста по-ниска по отношение на годишното й ниво от 8,5 на 100, записано през февруари. Това демонстрират най-новите дефинитивни данни на Евростат, които удостоверяват първичните оценки на статистическата организация, оповестени в края на предишния месец.

През март най-значителен принос за годишната инфлация в еврозоната са имали секторите на питателните, алкохолните и тютюневите произведения (+3,12 процентни пункта, п.п.), следвани от услугите (+2,10 п.п.), неенергийните промишлени артикули (+1,71 п.п.) и силата (-0,05 п.п.)

На месечна база през март инфлацията в Европейски Съюз и еврозоната е била 0,9 на 100, допълват специалистите на Евростат.

Най-висока е била инфлацията на годишна база в Унгария (25,6 на сто), Латвия (17,2 на сто) и Чехия (16,5 на сто), предава Българска телеграфна агенция. Противно на тях през март най-ниски равнища на инфлацията са имали в Люксембург (2,9 на сто), Испания (3,1 на сто) и Нидерландия (4,5 на сто).

В България, по отношение на хармонизираната методика на Евростат, годишната инфлацията е била 12,1 на 100 през март, като страната ни е заела девето място в Европейски Съюз по максимален растеж на инфлацията за съответния месец, и остава над междинните равнища за Европейски Съюз. На месечна база цените у нас през март са нарастнали с 0,6 на 100.

Наскоро българският Национален статистически институт заяви, че през февруари 2023 година месечната инфлация в България е била 0,8 на 100, а годишната инфлация (спрямо февруари 2022 г.) се е забавила до 16 на 100.

Според Евростат единствената страна, която е отчела понижаване на цените на месечна база е била Дания, като през март по отношение на февруари показателят там се е намалил с 0,2 на 100. Португалия е в другия завършек на скалата с месечен растеж на цените от 2 на 100.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР