Темите за приобщаването на Западните Балкани към ЕС и справянето

...
Темите за приобщаването на Западните Балкани към ЕС и справянето
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Трябва да се затворят за мигранти външните граници на ЕС, влизане само през КПП

Темите за приобщаването на Западните Балкани към Европейски Съюз и оправянето с миграцията са най-важните, на които обърнахме внимание, сподели министър председателят Бойко Борисов в НДК на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите на Европейски Съюз.

" Дори терминът Западни Балкани не е верен на самите Балкани. Десетилетия сме воювали между тях, стотици хиляди са починали. Последната война в Европа отново бе на Балканите - в Косово. Хиляди починали, безименни гробове и след това милиарди от Европейски Съюз за възобновяване.
Как се възвръща? Ето, преди месец възвърнаха моста в Мостар - 20 години мостът в Мостар се възвръща: значи бързо се чупи, само че мъчно се възвръща ", уточни Борисов.

" С Македония ние взехме решение да дадем образец. С сътрудника Зоран Заев успяхме да подпишем контракта с Македония, парламентите го ратифицираха и той влезе в действие. Само че това не беше задоволително за Европейски Съюз и НАТО. И доста се веселя, че (на срещата на върха) в София Ципрас и Заев оповестиха, че ще намерят решения за името на Македония, тъй че да не се постанова Гърция да я стопира. Да, митинги има, недоволни има.

Горд съм, че в София съумях да накарам Хашим Тачи (президент на Косово) и Саша Вучич (президент на Сърбия) да си подадат ръце - нещо, което не желаеха да създадат в Скопие. Затова в случай че в този момент не се помогне на Западните Балкани, след това ще е късно. Големите геостратегически играчи единствено това чакат - Русия, Турция, Съединени американски щати и Китай “, разгласи министър председателят ", посочи министър председателят.

" Другата тематика, по която Европа се цепи, и по която положихме огромни старания, е миграцията. Искам да кажа първо по какъв начин България се оправи. Без доста да приказваме, без доста да се оплакваме, ние си създадохме надеждна защита на българо-турската граница, и освен на нея. С нужните заграждения, с в допълнение служители на реда, войска, кораби.

И от година и половина България има нула миграционен напън - нула!
Така че за ваша информация, в случай че желаете погледнете картата на Балканите, и ще видите, че нашата граница с Турция - и сухопътна, и морска, е съвсем толкоз огромна, колкото и турската с Гърция. Така че когато има политическа воля, България си е свършила своите задания ", продължи Борисов.

България ще предложи на Евросъвета компромисен вид за отбрана на границите на Европейски Съюз, добави той. " На първо място предлагаме незабавна предварителна защита, тя включва затваряне на всички външни граници на Европейски Съюз. Официално, всеки един, който желае да влезе в Европейски Съюз - стопански преселник, бягащ от война - би трябвало да отиде публично на контролно-пропусквателен пункт. Там да му се вземат отпечатъци, да го попитат къде отива и дали го желаят там.

Което не е нищо повече от това, което вършат в Съединени американски щати, в Австралия. Европа я превърнахме в един разграден двор, това е груба неточност страните да се ограждат вътре в Европа - това торпилира концепцията на Европейски Съюз за свободно напредване ", показа Борисов.

" Ако би трябвало страните, които сме на първа линия - България, Гърция, Италия, Испания, те да бъдат подкрепени и всички да отиват публично на КПП-тата. Тези, които са към този момент в Европейски Съюз мигранти, да се види кои може да бъдат интегрирани, останалите да се върнат от страните по генезис, откъдето са пристигнали.

Иначе тази тематика ще продължи да разцепва и тормози обществата. А и не е вярно - не може всеки да си минава, без никой да го ревизира, и считаме, че това е вярно. Затова първата дума е предварителна защита - неотложно прекъсване на потока. И съблюдаване на разпоредбите ", посочи министър председателят на България.

" Това са най-критичните моменти, които, в случай че не ги решим в този момент, имаме голям риск в бъдеще - Западните Балкани като източник на неустойчивост, тероризъм, война, трафик, в случай че не бъдат хванати, дисциплинирани и подкрепени в границите на Европейски Съюз.

И миграционният развой, който би трябвало да завърши както споделих. И той тъкмо по този начин ще завърши ", съобщи уверено Бойко Борисов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР